SEA Workshop, March 22 and 23, 2004 at the Canada Aviation Museum, 11 Aviation Parkway, Ottawa, ON

		DAY ONI	Ε		
Monday, March 22, 2004	Title	Speakers	Topic/Content	Duration	Location
8:00 am - 8:30 am		Registration; Coffee/Tea provided			Main Hall
8:30 am - 9:00 am	Opening Address	Don Stephenson, PCO & Bob Connelly, Acting President of CEAA	Welcome & overview of significance of the event	20 mins	Main Hall
		Moderator	Setting agenda for day and establishing ground rules		
9:00 am - 11:55 am		STREAM ONE - INTRODUCTION TO SEA			
9:00 am - 9:05 am		TRAVEL TIM	E		n/a
9:05 am - 10:15 am	Strategic Environmental Assessment: Theory	Greg Wilburn - CEAA	History of SEA in Canada; contribution of SEA to balanced policy analysis; key players involved; basic elements of the SEA process	1 hr and 10	Main Hall
		Martha Johnson - INAC	Examples and practical highlights of SEA		
10:15 am - 10:30 am		BREAK - Coffee/Tea provid	ed	15 mins	n/a
10:30 am - 11:55 am	How to Identify Direct and Indirect Environmental Impacts of Policies, Plans and Programs	Francois Bregha - Stratos	Identifying the direct and indirect environmental impacts of a policy, plan, or program proposal	60 mins	Main Hall
			Examples and practical highlights of SEA		
		Question Period		25 mins	
9:05 am - 11:55 am	STREAM TWO - INTERMEDIATE UNDERSTANDING OF SEA				
9:05 am - 10:15 am	Environmental Analysis in Federal Decision Making	Peter Sherhols - CEAA	Outline of components of MC's, how the analysis relates to the MR; where environmental analysis is best placed	20 mins	Breakout Room B
		Robert Dick - PCO	Identifying the analysis sought by PCO analysts; outlining decision-making structure within PCO; highlighting sources of environmental information	20 mins	
		Lynn Berthiaume - EC	Connecting SEA with SD	20 mins	
		Question Period		15 mins	
10:15 am - 10: 30 am		BREAK - Coffee/Tea provided		15 mins	n/a
		Ivan Blake - TBS	Management Accountability Framework (MAF)	30 mins	
10:30 am - 11:55 am	SEA and the Treasury Board	Jamshed Merchant - Director, Environment and Transport, TBS	SEA as a component of MAF; SEA's role in SD	30 mins	Breakout Room E
		Question Period		25 mins	
11:55 am - 12:00 pm		TRAVEL TIME		5 mins	n/a
12:00 pm - 12:55 pm	Lunch & Speaker	Stephen Hazell - Green Budget Coalition	ENGO Perspective on SEA	55 mins	Main Hall
12:55 pm - 1:00 pm		TRAVEL TIME			n/a
1:00 pm - 2:30 pm	From Policy to Process: The challenge of implementing the Cabinet Directive	John Chibuk - IC	Maintaining Competitiveness and the Environment - SEA at IC	15 mins	Main Hall
		Thomas Gillmore - DFAIT	Public Participation	15 mins	
		Cara McCue - TC	SEA Implementation at TC	15 mins	
		Guy Follen - EC	Overview of SEA at EC	15 mins	

		Question Period		30 mins	
2:30 pm - 2:45 pm		BREAK - Coffee/Tea provided			n/a
2:45 pm - 3:45 pm	SEA and Policy Development: Ar Air Transportation Case Study	Greg Wilburn - CEAA	Scenario 1	60 mins	Breakout Room A
		Wayne Johnson - Facilitator			
		Note-taker			
	SEA and Policy Development: Ar Air Transportation Case Study	Thomas Gillmore - DFAIT	Scenario 2	60 mins	Breakout Room B
		Jonathan Chaplan - Facilitator			
		Note-taker			
	SEA and Policy Development: Ar Air Transportation Case Study	Livain Michaud - NRCAN	Scenario 3	60 mins	Breakout Room C
		Moderator			
		Note-taker			
3:45 pm - 3:50 pm		TRAVEL TIME		5 mins	n/a
3:50 pm - 4:20 pm	Afternoon Speaker	Justyna Laurie-Lean - Canadian Mining Association	Industry's perspective on SEA	20 mins	Main Hall
4:20 pm - 4:30 pm	Wrap-up	Moderator	Consolidate day's events	10 mins	

	DAY TWO							
Tuesday, March 23, 2004	Title	Speakers	Topic/Content	Duration	Location			
8:00 am - 8:30 am	Pa	Participant Arrival - Coffee/Tea provided						
8:30 am - 9:00 am	Debrief from Previous Day & Warm-up	Moderator	See title	30 mins	Main Hall			
		Guy Follen - EC	Kendall Island Bird Sanctuary	15 mins	Main Hall			
		Jim Lothrop - TC	Strategic Highways Infrastructure Program	15 mins				
9:05 am - 10:30 am	Characterizing a Quality SEA: a presentation of selected federal experience	Bob Weir - CIDA	CIDA's Experience with SEA	15 mins				
		Kathy Wilson - AAFC	Agriculture Policy Framework and SEA	15 mins				
		Livain Michaud and Iannick Lamirande - NRCan	Wind Energy	15 mins				
		Questio	on Period	10 mins	1			
10:30 am - 10: 40 am		BREAK - Coffee/Tea provided		10 mins	n/a			
	Group Case Study #1	Guy Follen & Group	Kendall Island Bird Sanctuary	40 mins				
	,	Note-taker	, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,					
	Group Case Study #2	Jim Lothrop & Group	Strategic Highways Infrastructure Program					
		Note-taker	Flogram					
10:40 am - 11:20 am	Group Case Study #3	Bob Weir & Group	CIDA's Experience with SEA		Breakout Rooms			
10.40 am - 11.20 am		Note-taker			Breakout Rooms			
	Group Case Study #4	Kathy Wilson & Group	Agriculture Policy Framework and SEA					
	, ,	Note-taker	and SEA					
	Group Case Study #5	Livain Michaud, lannick Lamirande & Group	Wind Energy					
	, , , , , , , ,	Note-taker						
	Plenary Session: Presentation of Results	Representative Group #1	Kendall Island Bird Sanctuary	5 mins	Main Hall			
		Representative Group #2	Strategic Highways Infrastructure Program	5 mins				
11:20 am 12:00 am		Representative Group #3	CIDA's Experience with SEA	5 mins				
11:20 am - 12:00 pm		Representative Group #4	Agriculture Policy Framework and SEA	5 mins				
		Representative Group #5	Wind Energy	5 mins				
10.00		Open Floor Discussion		15 mins	,			
12:00 pm - 12:05 pm		TRAVEL TIME		5 mins	n/a			
12:05 pm - 1:00 pm	Lunch & Speaker	Johanne Gelinas - CESD		55 mins	Main Hall			
1:00 pm - 1:05 pm		TRAVEL TIME						
	Group #1: Internal SEA Policy Best-Practices	Moderator	Participants will collaborate on the creation of a best-practices	60 minutes	Breakout Room A			
		Note-taker	document for departmental SEA policy					
1:05 pm - 2:05 pm	Group #2 - Performance Measurement for SEA	Jonathan Chaplan - Facilitator	Participants will collaborate on developing a set of criteria and/or mechanisms for evaluation and feedback purposes of departmental SEA policies		Breakout Room B			
		Note-taker						
	Group #3 - Best-practices for SEA	Wayne Johnson - Facilitator	Building upon the case study discussions of the morning, participants will work together to determine best-practices for an SEA		Breakout Room C			
		Note-taker						
2:05 pm - 2:15 pm		BREAK - Coffee/Tea provided		10 mins	n/a			
	Plenary Session for Group Exercises	Representative - Group #1	Present conclusions from group	10 mins	Main Hall			
2:15 pm - 3:00 pm		Representative - Group #2	Present conclusions from group	10 mins				
		Representative - Group #3	Present conclusions from group	10 mins				
		Open Floor	r Discussion	15 mins	<u> </u>			
3:00 pm - 4:00 pm	Moving forward - a strategy for progress on SEA	Moderator & Acting VP Policy Development, CEAA	Summation of two day event - highlight key themes - set forward-looking themes and objectives	60 mins	Main Hall			