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Questions and Answers
on the federal

Benzene in Gasoline Regulations

ADDITIONAL QUESTIONS -- October 10, 2000

Section 1: INTERPRETATION

1.13 Can an officer of a corporation delegate a senior official of the corporation to act on
his/her behalf for the purposes of being an "authorized official"?

No. The regulations require that an officer of the corporation sign the relevant
forms.

Section 6: EQUIVALENT METHODS FOR SAMPLING AND ANALYSIS

6.7 Since U.S. sampling and analysis methods are acceptable for the U.S. records
allowed under subsection 8(3), are they automatically equivalent under section 6?

No. As with any method, U.S. methods must be shown to be equivalent under
section 6 in order to be used.

Section 7: REGISTRATION

7.6 Why does Environment Canada need to give a primary supplier more than one
registration number?

The ability to provide primary suppliers with more than one registration number
gives Environment Canada discretion to deal with special circumstances.

7.7 If I have a blending facility on my refinery property, can I register the blending
facility separately from the refinery?

No. A refinery includes all blending facilities on its property (refer to definition of
"refinery" in subsection 1(1)).

Section 8: REPORT

8.8 Do I have to report the maximum and average values of the benzene emission
number during the first two quarters of 1999?
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Yes. Refer to section 2 of Schedule 3.

8.9 If I do not supply gasoline during a reporting period, do I still have to submit a
report?

No.

Section 9: RECORDS

9.7 What do I do if I identified a batch as "complying gasoline" and later, after the
analysis was completed and long after the batch entered the pipeline, I discovered
it did not meet the compositional requirements of the regulations?

You would be in violation of the regulations.

9.8 Can I identify a batch as "complying gasoline, pending completion of analysis" and
then re-designate it as "complying gasoline" or "gasoline-like blendstock"
depending on the results of the test?

No. You must identify batches as one of the 10 types of gasoline specified in
subsection 9(3) prior to dispatch from your facility or importation. "Complying
gasoline, pending completion of analysis" is not one of these 10 types of gasoline.
If you are in doubt as to whether a batch is complying gasoline, you can identify it
as gasoline-like blendstock. You must then comply with the requirements for
gasoline-like blendstock.

9.9 What date should I record under subsection 9(5) if I receive a batch of complying
gasoline at my refinery or blending facility that was originally supplied from another
facility that I own?

You may record the date of receipt of the batch at your facility.

9.10 Are Bills of Lading or Pipeline Tickets acceptable written evidence under
subsection 9(6) that establishes that a batch was sold or delivered for the use
appropriate to the type identified for that batch?

It depends on what information is on these records. These records are acceptable
if they include information that establishes that the batch was sold or delivered for
the appropriate use.

Section 11: SUBMISSION OF SAMPLES AND RECORDS
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11.6 When must I provide the samples to Environment Canada?

You must provide the sample to Environment Canada as per the instructions of an
enforcement officer.

11.7 Will I be told beforehand that a sample will be requested?

Generally, no.

Section 12: ADDITIONAL REQUIREMENTS FOR IMPORTERS

12. 4 Who do I notify of an imported shipment?

You should notify the appropriate regional enforcement office of Environment
Canada. The addresses of these offices are listed in Appendix A of the guidance
document dated May 27, 1998.

Section 13: GASOLINE-LIKE BLENDSTOCK -- RECORDS AND REQUIREMENTS

13.5 If I transfer a batch of gasoline-like blendstock from one facility that I own to
another that I own, do I have to make the records required under section 13?

As the batch was dispatched from your facility, you would have to complete the
record required under subsection 13(1). There is no requirement to complete the
record required under paragraph 13(3)(b) for such a batch. Nevertheless in order
to have a complete and clear records, you may wish to make such a record for
such occurrences.

Section 18: CALCULATING A YEARLY POOL AVERAGE

18.9 Does "province" of importation include the territories?

Yes.

Section 19: PROCEDURES FOR SAMPLING AND ANALYSIS

19.15 If, within a refinery, I add commercially pure butane/oxygenates to gasoline which
meets the compositional requirements of the regulations, do I take a sample from
(and do the analysis on) the gasoline before or after the addition of the
commercially pure butane/oxygenate?

You must sample and analyze the finished gasoline that leaves the refinery.
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Section 22: AUDIT

22.9 If I do not supply gasoline during the year, am I still required to have an audit?

No.

Schedule 1: MODEL FOR CALCULATING BENZENE EMISSIONS NUMBERS

S1.8 In the annex required under subsection 2(2), during the first two quarters of 1999
do I have to report when benzene is outside the acceptable range?

Under subsection 2(1), the acceptable range for benzene is 0.0 to 1.5% by
volume. However, prior to July 1, 1999, it is anticipated that there will be gasoline
supplied in Canada that will be outside this range. For the purposes of the
annexes associated with the first two quarterly reports for 1999, a primary supplier
may indicate the reason to be "pre-benzene reduction gasoline" and note the
affected volume.

S1.9 In the annex required under subsection 2(2), do I have to report when summer
vapour pressure is outside the acceptable range?

Under subsection 2(1), the acceptable range for RVP during the summer is 44.1 to
75.8 kPa. However, a large number of batches supplied in Canada will be above
this range, particularly during May and September and also in northern areas
throughout the summer. For the purposes of the annex, a primary supplier may
indicate the reason to be "shoulder-season high RVP gasoline" or "northern high
RVP gasoline" and note the affected volume.

S1.10 If the actual summer vapour pressure of a batch is above the acceptable range,
can I use the maximum acceptable value instead of the actual value to compute
the benzene emissions number for the batch?

No. The actual value for the summer vapour pressure of the batch must be used.

Schedule 3: REPORT ON COMPOSITION OF GASOLINE

S3.5 Do I have to report the values for the Benzene Emissions Number for batches of
California Phase 2 gasoline and U.S. Reformulated gasoline?

Yes. U.S. reformulated gasoline and California gasoline must comply with all
reporting requirements. They are exempt only from certain compositional
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requirements.

ERRATUM

In the reply to Question 1.6 in the guidance document dated May 27, 1998, the maximum
allowable benzene content in commercially pure butane is 0.03% by volume, rather than
0.3% by volume as noted in the guidance document.


