Government of Canada
Skip all menus (access key: 2)Skip first menu (access key: 1)
Français Contact Us Help Canada Site
Embassy Home About CanadaEuropa Site Map Search
Latest Updates High Commissions, Embassies & Consulates
Norway

About Canada
Come to Canada
Trade with Canada
Study in Canada
Culture in Canada
Assisting Canadians
News from Canada
What's New
Norway
 

Home Norsk Januar 2003

Januar 2003

Canada ratifiserte Kyotoavtalen
Skatteavtale mellom Canada og Norge
Nådeløs villmark - Canada på tvers
Janet Cardiff - Georges Bures Miller
Statoil solgte Navion til Teekay Shipping
Canada overtok presidentskapet i SHIRBRIG
Canada øker bistanden
Landminekonvensjonen-5 år etter
Ta Ex.Phil og Ex.Fax i Whistler
Utdanning i Canada
Ny direktør i Canadas kulturråd
East Coast Music Awards
Kanadiske viner til Norge
Golf og ranchferie i BC, Canada
Kvinnelig debut i hockeyligaen
Forfatter Camilla Gibb til Norge
Avril Lavigne
Oh Susanna
Bestselgende skjønnlitteratur

Canada ratifiserte Kyotoavtalen

Mandag 16. desember 2002, ble Canada det 98. landet som ratifiserte Kyotoavtalen.

For å tre i kraft, må avtalen være ratifisert av minst 55 land, noe som nå har blitt oppnådd, men i tillegg må den også være ratifisert av land om stod for minst 55 prosent av industrilandenes CO2-utslipp i 1990. I og med at USA og Australia har forkastet Kyoto, er det nødvendig at Russland nå ratifiserer avtalen for at den skal komme over 55-prosentgrensen, og dermed tre i kraft.

17. desember meddelte Statsminister Chrétien følgende:

"Canada har tradisjon for å samarbeide med andre nasjoner mot et felles mål. Vi har forpliktet oss til å være ledende når det gjelder internasjonale utfordringer. Ved å ratifisere Kyotoavtalen deltar vi i de internasjonale bestrebelser for å ordne opp i en sak som ikke kjenner noen grenser og som berører oss alle.

Ved å samarbeide, sette oss mål og tidsrammer og fokusere på resultater vet jeg at vi vil lykkes. Vi skal gjøre Canada og verden et sunnere sted å være for oss og de kommende generasjoner".

Skatteavtale mellom Canada og Norge

12.juli 2002, underskrev Canadas departementsråd for internasjonal handel, Len Edwards og Norges ambassadør i Canada, Ingvard Havnen den nye Canada-Norway Double Taxation Agreement. Avtalen tredde i kraft 1.januar i år.

Canadian Norwegian Business Association (CNBA) holder foredrag om denne nye avtalen 30. januar. Det er åpent for alle som er interessert i å lære mer om den nylig undertegnede avtalen. Ta kontakt med Barbara Thorjussen ved den kanadiske ambassaden for mer informasjon.

Nådeløs villmark - Canada på tvers

En nordmann og åtte alaska-huskier. 8252 kilometer i løpet av 947 dager. Mer enn 1000 leirbål. Livsfarlige bjørner og nærgående ulveflokker. Ekstrem kulde og skruis, hetetokter og millioner av mygg, eventyrfiske og sjeldne jaktstunder med hagla.

Dette er noe av fasiten etter Lars Monsens (39) kryssing av det nordlige Canada, fra Alaska i øst til Labrador i vest. Ruta gikk gjennom den mest bortgjemte og minst kjente villmarka som finnes på kloden, og den norske eventyreren satte flere steder trolig ned foten som den første hvite mann. Forflytningen skjedde med hundespann, på ski, til fots og med kano.

Selv om han flere ganger kom i livsfarlige situasjoner, sier Monsen at det mentalt sett var det å takle ensomheten og tidsperspektivet som kostet. Monsen opplevde mange og lange perioder med ekstremkulde, den mest krevende var 19 døgn i strekk med 40-80 effektive minusgrader. Døden ble så vidt unngått ni ganger: svartbjørn, isbjørn, ekstremkulde, nedkjøling etter svømmerturer over dels islagte elver, usikker is, skarpe skudd, uvær.

Småviltjakt og fiske ble drevet hele veien, som en helt nødvendig del av det å overleve. Like viktig var kunnskaper om utstyr, bekledning, fottøy, orientering, ekstremkulde, elvekryssinger, isforhold på havet og i innlandet, kosthold og hygiene. Orientering med kart og kompass er kunnskapsområde nummer én, sier Monsen om de praktiske utfordringene underveis.

Undervies har Monsen tilbragt mye tid med indianere og inuitter som er bosatt i de nordlige strøkene, og i boken Nådeløs Villmark - Canada på tvers, skildrer han deres kultur og historie. Han uttrykker stor takknemlighet over gjestfriheten han ble møtt med i de øde og isolerte landsbyene, og håper å kunne gi noe tilbake en dag. Se forøvrig: www.larsmonsen.no

Janet Cardiff - Georges Bures Miller

Janet Cardiff og Georges Bures Miller inviterer til en enestående kunstopplevelse hvor betrakteren blir trukket inn i en fascinerende verden. Gjennom lyd, film, objekter og en kinosal-installasjon formidler de mysteriøse historier og stemninger som gjør betrakteren til en aktiv deltager. Verkene som vises i Astrup Fearnley Museet er: To Touch, The Dark Pool, Forty-Part Motet og The Paradise Institute.
16. januar åpnet Ambassadør Shirley Wolff Serafini multimedia utstillingen med Cardiff og Miller tilstede. Utstillingen er forøvrig den første i Norge der man kan få informasjon om verkene ved bruk av mobiltelefonen. Astrup Fearnley Museet viser utstillingen frem til 2.mars.

Statoil ASA solgte Navion til Teekay Shipping

Statoil ASA solgte shipping selskapet Navion ASA til Teekay Shipping Corporation for ca.6 milliarder norske kroner. Teekay tok offisiellt over 1.januar i år.

Teekay Shipping Coperation er en av verdens ledende leverandører av olje og petroleumsprodukter. Hovedkontoret ligger i Vancouver, BC, og de har kontorer i 11 andre land. Selskapet har ca. 4000 ansatte. Det norske Navion har 20 års erfaring i shipping industrien og med sine 26 skytteltankskip, to lagerskip og 12 råoljetankskip, ni produkttankskip og en lastebåt for gass er de markedsledende når det gjelder bøyelasting og et ledende regionalt konvensjonelt shippingselskap.

Bjørn Mølle, direktør i Teekay Shipping sier at de er stolte over kjøpet og at begge selskapene vil kunne oppnå positive resultater av dette. Han mener de to selskapene passer hverandre godt, men håper at Navion vil kunne bidra til en utvidelse av Teekays internasjonale handel.

Erling Øverland i Statoil ASA er sikker på at Navion under Teekay fremdeles vil levere førsteklasses tjenester til Statoil og andre kunder.

Canada overtok presidentskapet i SHIRBRIG 1. Januar 2003

Ottawa - Forsvarsminister John McCallum og utenriksminister Bill Graham kunngjorde i desember at Canada vil overta ledelsen av SHIRBRIG (Multi-National Standby High Readiness Brigade for United Nations Operations) i en periode på 1 år fra januar 2003.

"Canada er en sterk talsmann for FN's fredsbevarende arbeid", sa McCallum. Når Canada overtar ledelsen av SHIRBRIG gir det oss en enestående anledning til å bidra til å forme fremtidige SHIRBRIG operasjoner for FN. Det er en glede å meddele at general-løytnant P.R. Crabbe, nylig pensjonert general med solid erfaring fra fredsbevarende operasjoner og utbredt kjennskap til FN, vil overta som leder av SHIRBRIG.

"Kanadierne er stolte av sin lange tradisjon i fredsbevaring", sa Bill Graham: "Vi vil fortsette med å utvikle den tradisjonen ved å gi sterke bidrag til internasjonal fred og sikkerhet. I løpet av presidentskapet vil Canada fortsette å forsterke SHIRBRIGs forbindelse med FN".

SHIRBRIG er en multi-nasjonal styrke på størrelse med en brigade etablert for å kunne yte rask utplassering for opptil 6 måneder. SHIRBRIG er blitt utviklet for å kunne påta seg fredsbevarende operasjoner med mandat fra FN's sikkerhetsråd, i henhold til artikkel VI i FN-pakten.

Canada har lenge støttet idéen om å forsterke FN's evne til rask beredskap. I 1996, gikk Canada sammen med en rekke andre nasjoner for å etablere SHIRBRIG som er anerkjent som den eneste operasjonelle brigade istand til å gi FN evnen til rask beredskap.

Canada øker bistanden

Canada øker bistanden til Bangladesh, Bolivia, Etiopia, Ghana, Honduras, Mali, Mosambik, Senegal og Tansania.

Canadian International Development Agency (CIDA) har valgt å øke bistanden til disse landene som ble utvalgt pga. sine egne initiativ for bekjempelse av korrupsjon, tiltak for å bedre regjeringsforholdene og bedring av menneskerettighetene. Landene har også vist en vilje til å bruke bistand effektivt og formålsrettet. CIDA valgte videre å fortsette med bistand til land de allerede har god kjennskap til.

Canada setter med dette bistanden i et langtidsperskpektiv, og håper at tiltaket vil resultere i best mulig ressursutnyttelse. Utviklingsminister i Canada, Susan Whelan, sier kunngjøringen er et resultat av CIDA-utredningen: Canada making a difference in the world. Denne kom til som et resultat av den forrige kanadiske trontalen, hvor landet lover å doble bistand til utviklingsland innen 2010.

Mer info. om CIDA på: www.acdi-cida.gc.ca Ønsker du å lese Canada making a difference in the world se: www.acdi-cida.gc.ca/aideffectiveness

Landminekonvensjonen - 5 år etter

Den 3. desember 1997 møttes representanter fra 122 land i Canada for å underskrive landminekonvensjonen som ble ferdigforhandlet i Oslo noen måneder tidligere. Den gang stod Norge og Canada sammen med partnere fra hele verden, ICBL, det internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne, FN og frivillige organisasjoner fra hele verden, etter utrettelig å ha arbeidet sammen med ett mål for øyet: å gjøre slutt på den globale humanitære krisen skapt av disse inhumane våpnene.

Ingen konvensjon i verdenshistorien har blitt ratifisert raskere enn denne - noe vi er veldig stolte over! Til nå har 130 land formelt forpliktet seg til ikke å bruke, produsere eller handle med landminer; til å ødelegge sine lagre av disse våpnene; engasjere seg i minerydding, og hjelpe mineofre. Arbeidet med denne saken var så vellykket at Norge og Canada kom sammen igjen noen måneder senere på Lysøen for å videreføre arbeidet innenfor andre områder. Dette ble senere utvidet til Felleskapet for menneskelig sikkerhet som nå teller over et dusin stater som arbeider sammen med støtte til krigsrammede barn, konfliktløsning, og fredsbygging, verden over.

I løpet av de fem siste årene har vi sett at store minebelagte områder blir ryddet, slik at disse igjen kan brukes til jordbruk, skoler, og lek. Ved å ødelegge minelagre har vi forsikret oss mot at millioner av landminer ikke skaper flere ofre.

Når det er sagt, er det mye arbeide som gjenstår. Det var fortsatt mellom 15 000 og 20 000 mineofre fordelt på over 70 land i fjor, det er 230 millioner landminer i lagre i 94 land rundt om i verden. Minerydding pågår fortsatt i 74 land. Nye minerammede stater slutter seg til konvensjonen, og de behøver støtte til å kunne oppfylle sine forpliktelser i forhold til konvensjonen. Minerydding og ikke å bruke miner er viktig for å hjelpe fredsprosesser verden over som f.eks. på Sri Lanka.

Landminesaken prioriteres fortsatt høyt av kanadierne. Frivillige organisasjoner som det kanadiske Røde Kors arbeider aktivt med assistanse til landmineofre, kanadiske bedrifter arbeider med å utvikle produkter for å effektivisere minerydding. Ungdomsprogrammet YMAAP (Youth Mine Action Ambassador Programme) ble lansert i 1998 for å skape bevissthet rundt og samle inn penger for landminesaken blant kanadisk ungdom. Canada, sammen med likesinnede land som Norge hjelper minerammede stater verden over slik at de kan møte sine forpliktelser under konvensjonen og sørger dermed for at dens ambisiøse mål kan oppnås.

La oss fortsatt arbeide tett sammen for å gjøre slutt på terroren landminene påfører oss mens vi feirer alt det vi har oppnådd i løpet av de fem årene som har gått siden hele verden møttes i Ottawa for å underskrive avtalen. Vi må avslutte jobben vi startet sammen!

Shirley Wolff Serafini
Canadas ambassadør i Norge

Ta Ex. phil og Ex.fac i Whistler!

Fra og med 1. januar 2003 kan norske studenter ta Ex.phil i Whistler, Canada.

ANCEP, som nå tilbyr denne muligheten, har tilrettelagt studiene for dem som ønsker seg dit; undervisningen vil foregå fra 16.15 - 20.00 på hverdager, slik at det er mulig å utnytte dagene i bakkene. ANCEP garanterer solide forelesere som vil arbeide for gode akademiske resultater. Whistler har de siste årene toppet rankingen av skisteder i Nord-Amerika, og regnes som et av verdens beste.

Mer info. om dette finner du på : www.ancep.com/whistler.htm
For informasjon om Whistler se : www.whistler-blackcomb.com

Utdanning i Canada

Etter suksessen ifjor, arrangerer Canadian Education Centre Network Oslo (CEC-Network) nok en gang en nordisk tur for kanadiske utdanningsinstitusjoner.

De kanadiske institusjonene kommer i år til å besøke skoler og delta på messer i Sverige, Finland og Norge. I Norge avsluttes turen med utdanningsmessen i Oslo 12-15. februar. Det er første gang utdanningsmessen holdes i det nye messesenteret på Lillestrøm, og forventningene er store både hos besøkende og utstillere.

Foruten selve messen arrangerer CEC-Network en konferanse med film og seminar. Seminaret har tittelen "Canada på tvers litt raskere enn Lars Monsen", og holdes av journalisten Knut Solberg i Kaleidoskopet. Solberg har sammen med kollegaen Øystein Røe fløyet utdannings-Canada rundt på 16 dager. Opplevelsene og ikke minst møtene med norske studenter har blitt reportasjeserie og foredrag. Foredraget holdes på Norges Varemesse, Lillestrøm, Jobb og Utdanning, 15 februar, kl. 11.00.

Etter foredraget trekkes vinnerene av to billetter til Canada sponset av Air Canada. De to heldige vinnere kan reise enten til Toronto eller Vancouver. Studenter som ønsker å delta i trekkningen melder seg på ved å besøke CEC-Network-standen under messen. Ønskes mer informasjon om programmet ta kontakt med : Monique L'Heureux i The Canadian Education Centre Network på monique.lheurex@dfait-maeci.gc.ca eller ta en kikk på deres hjemmesider: www.studyincanada.ca

Ny direktør i Canadas kulturråd

Canadas kulturminister Sheila Copps offentliggjorde i desember at John Hobday blir ny direktør for det kanadiske kulturrådet (Canada Council for the Arts). Hobday begynte sin karriere som dramaprodusent i CBC. Han har tidligere arbeidet for Charlottetown Confederation Centre for the Arts, Halifax Neptune teater, Montreals McCord Museum og for Canadian Conference of the Arts (CCA). Han går fra en direktørstilling ved Samuel and Saidye Bronfmans Foundation til den nye jobben, og får nå ansvaret for et budsjett på 130 millioner kanadiske dollar. Mer om han og kulturrådet på: www.canadacouncil.ca.

East Coast Music Awards - ECMA

East Coast Music Awards er østkystens svar på Spelemannsprisen. I år er det 30. gang utdelingen går av stabelen. Stedet er Halifax, og man venter storinnrykk fra Canadas musikkindustri, samt en rekke internasjonale gjester. De som står bak ECMA er meget fornøyd med den utviklingen musikk-utdelingen har hatt. Fra å være en liten og relativt ukjent regional happening har man over de siste årene hatt en eventyrlig oppblomstring. Området er spesielt sterk på pop-, rock-, og folkemusikkfronten.
Mer info. på: www.ecma.ca

Kanadiske viner til Norge

1. november 2002 arrangerte ambassaden for første gang i historien en vinsmaking Representanter fra flere kanadiske vingårder var tilstede og representerte ulike viner. De drøyt 30 gjestene som kom smakte på røde, hvite og is-viner fra Henry of Pelham, Vinelands, Creekside Estate Winery, Konzelmann Estate Winery, Royal de Maria, Legend Wines, Iniskillin og Pelée Island, i tillegg til eple-isvinen La Face Cechée de la Pomme.

Den eneste av de ovennevnte viner som p.t. kan kjøpes på vinmonopolet er Iniskillin, men f.o.m. mars i år kommer også Royal DeMaria Vidal Icewine 2000, Royal DeMaria Gewurztraminer Icewine 2000, Creekside Chardonnay 2000 (hvitvin), Creekside Laura's Blend 2000 (rødvin) og Konzelmann Cabernet-Merlot Reserve 1998 (rødvin). Det er spesielt isviner Canada etterhvert har spesialisert seg på, men de røde og hvite vinene er også å anbefale for dem som ønsker å forsøke noe nytt.

Golf og ranchferie i British Columbia

British Columbia på Canadas vestkyst er en fantastisk provins og feriere i. I tillegg til de flotte skimulighetene i Rocky Mountains finnes det mange andre måter å feriere på. To ting som blir mer og mer populært er golf og ranchferie. I BC alene finnes det 17 rancher som tar imot gjester. De ulike stedene tar alt fra 8-100 gjester. På programmene står alt fra ridning, fiske, terrengsykling og rafting.

For dem som ikke vet det har Canada utrolig mange golfbaner. 32 av disse ligger i BC, fra Victoria Island til grensen av Alberta. Med navn som Fairmont Mountainside, Northview og Meadow Gardens sier det nesten seg selv at banene ligger omkranset av vakker natur.

Sjekk www.bcguestranches.com for mer info om ranchferie og www.canadagolf.com for info. om de mange golfmulighetene.

Kvinnelig debut i Hockeyligaen

Kanadiske Hayley Wickenheiser skrev historie da hun i januar deltok som utespiller på et finsk ishockeylag for herrer. Det finske andredivisjonslaget, The Kirkkonummen Salama, vil vurdere å kjøpe den tidligere OL medaljevinneren etter å ha sett henne spille tre kamper. Laget spillte for fulle tribuner og matchen ble også fulgt av seere i hele Canada.

Forfatter Camilla Gibb besøker Oslo

Camilla Gibb kommer til Norge 2. april i forbindelse med lanseringen av hennes andre novelle, The Petty Details of So-and so's Life, som blir utgitt på norsk. Den første novellen som ble oversatt; Ord uten lyd fikk rosende og positive kritikker. Så det er med spenning man venter på å finne den nye boken i bokforhandlernes hyller.
Mer info. på : www.camillagibb.com

Avril Lavigne

Det forventes full sal 4. mars, når 18 år gamle Avril Lavigne fra Ontario spiller på Rockefeller. Debutplata "Let Go" har allerede solgt over 8 millioner kopier på verdensbasis. Hun skiller seg ut fra andre unge popstjerner ved å spille mindre på sex . Hun er mer rockete og stilen veier mer mot skate og snowboard-miljøet.

Lavigne er i år nominert til 5 Grammy-priser. Utdelingen skjer i New York i slutten av februar. Med litt flaks kan hun raske med seg prisene for årets nykommer, årets låt (Complicated), årets kvinnelige popvokalist, årets kvinnelige rockevokalist og årets popalbum.

Oh Susanna

Sangerinne og låtskriver Suzie Ungerleider, alias Oh Susanna regnes for å være en av Canadas kommende stjerner i musikkverden. Nå er hun aktuell med sitt tredje album, Sleepy Little Sailor. Anmeldere mener at albumet er mer feminint enn de tidligere platene som noen mener har litt dystre undertoner. På hjemmesidene kan du både lese mer om artisten og høre på musikken: www.ohsusannamusic.com

Bestselgende skjønnlitteratur

Det kanadiske nyhetsbladet Maclean's rangerer ulike kategorier av bestselgende bøker. Siste utgaves topp fem skjønnlitterære bøker skrevet av kanadiske forfattere var som følger:

1. UNLESS, Carol Shields
2. THE NAVIGATOR OF NEW YORK, Wayne Johnston
3. THE POLISHED HOE, Austin Clarke
4. THE LAST CROSSING, Guy Vanderhaeghe
5. THE LOVELY BONES, Alice Sebold

Right Navigation
Norsk
Canada & Norway
About Norway
Trade with Norway
About the Embassy
News & Events
Our North
Norway

About Canada | Come to Canada | Trade with Canada | Study in Canada | Culture in Canada | Assisting Canadians | News from Canada | What's New

Last Updated:
2006-07-27
Top of Page
Top of Page
Important Notices