Government of Canada
Skip all menus (access key: 2)Skip first menu (access key: 1)
Français Contact Us Help Canada Site
Embassy Home About CanadaEuropa Site Map Search
Latest Updates High Commissions, Embassies & Consulates
Norway

About Canada
Come to Canada
Trade with Canada
Study in Canada
Culture in Canada
Assisting Canadians
News from Canada
What's New
Norway
 

Home Norsk Mai 2003

Mai 2003

Det kanadiske statsbudsjettet 2003-2004

18.februar 2003 presenterte Canadas finansminister, John Manley regjeringens budsjett. Økte bevilgninger til helsesektoren, militæret, barnefamilier, forskning, økt støtte til utviklingsland og skattereduksjoner er hovedpunktene i budsjettet.

For sjette gang på rad har det kanadiske budsjettet vært i balanse, og analytikere spår en økning i BNP på 3,2% i 2003. Det er den høyeste forventede økningen blant alle G7-landene. Den er videre forventet å øke til 3,5% i løpet av 2004.

I fjor ble det i Canada opprettet 560 000 nye jobber og det samlede statsunderskuddet er redusert med 47,6 millioner CAD. Årets budsjett vil oppfordre kanadiere til å spare og investere, og gjør dette bla. ved å forbedre skattesystemet. Familier med lav inntekt, og små og mellomstore bedrifter får ytterligere fradragsposter. Mellomstore bedrifter vil tjene på forslaget om at den nasjonale kapitalskatten vil bli redusert til null over de neste fem årene. Bortfall av denne skatten gjør Canada til et enda mer attraktivt investeringsland.

Økningene i helsesektoren kommer i form av økte direkte overføringer til provinsene og territoriene, økte tilskudd til reformarbeid og ytterligere støtte til en helseplan for Canadas urfolk.

Overføringene til Canadas militære øker, herav én enkelt overføring pålydende 270 millioner CAD som skal settes av til ekstraordinære tiltak. Sikkerhets- og grensekontroll- politiet får 75 millioner CAD ekstra i arbeidet med å sikre grenseovergangene og til annen sikkerhetsberedskap.

Canada øker overføringene til utviklingsland med 8%. Dette utgjør 1,4 milliarder CAD mer enn tidligere. Overføringene skal gå over to år.

Familiepolitikken står sentralt, og det er barnefamiliene som tjener på endringen - Regjeringen gir økte skattefordeler til dem med barn. Videre skal regjeringen gi 935 millioner CAD til provinsene og territoriene over en fem års periode. Disse pengene skal gå til å forbedre læringsmulighetene til urfolk i en tidlig fase. Familier som har funksjonshemmede barn vil også få økt støtte. Bekjempelse av hjemløse i byene står også i fokus og til bekjempelse av dette gir regjeringen 405 millioner CAD. 3 milliarder CAD er satt av til å forbedre infrastrukturen over en ti års periode.

Årets budsjett fokuserer sterkt på forskning og innovasjon. 1,7 milliarder CAD skal brukes til ulike prosjekt i nær framtid. Canadas SchoolNet får f.eks. 30 millioner CAD til videre drift. Forskningsinstitusjonene og forskningsprosjekter ved skoler og sykehus får også et løft. Regjeringen har også bestemt at 60 millioner CAD skal gå til forbedring av studielånsordningen.

3 milliarder CAD skal også brukes til miljøvern, herav 2 milliarder CAD til implementering av Canadas nye klimastrategi.

Canadas filmindustri gleder seg over en redusert skatt for utenlandske filmprodusenter i Canada. Endringene oppfordrer til utenlandske filmprosjekt i Canada.

Budsjettet bunner i regjeringens filosofi om å bygge det Canada kanadierne ønsker å bo i. Bak dette hviler det tre hovedpunkter som regjeringen arbeider mot : 1) å utvikle et land som kanadierne verdsetter ved å investere i den enkelte kanadier, familiene og samfunnene de bor i. 2) å fremme et godt økonomisk klima ved bla. å holde skattenivået lavt, og fremme innovasjon og produktivitet, og 3) ved å ha en åpnere regjeringstruktur.
Mer om budsjettet på: www.fin.gc.ca/access/budinfoe.html

I Roald Amundsens fotspor

Til sommeren er det 100 år siden Roald Amundsen dro fra Norge for å seile Nordvest passasjen. I forbindelse med jubileet er et tverrfaglig idealistisk prosjekt bestående av anerkjente vitenskapelige institusjoner i Norge, så vel som i Canada, etablert. En norsk båt vil foreta nøyaktig den samme turen som Roald Amundsen, og fungere som en plattform for den vitenskapelige aktiviteten.

Båten seiler fra Oslo 17. juni. Målet er å nå Gjøa havn i nord-Canada og overvintre der. Det er samme sted som Roald Amundsen overvintret for 100 år siden. Under overvintringen kommer besetningen til å ta vitenskapelige prøver og gjøre observasjoner. Ved isløsning våren 2004 fortsetter skuta vestover mot Beringsstredet. Her regner de med å være sensommeren 2004. Deretter setter de kursen langs vestkysten av Canada og deretter USA. Langs kysten vil mannskapet besøke tettsteder og holde foredrag. Deretter seiler de gjennom Panamakanalen, og håper å nå Oslo tidlig sommeren 2005.

Alt i alt kommer det til å være ca.20 personer ombord i skuta til enhver tid, men bare to personer skal være med på hele turen. Besøkende av sponsorer samt fagfolk fra de vitenskapelige institusjonene vil gâ ombord og i land på ulike tidspunkt. Både kanadiske og norske institusjoner er representert. Fra Norge deltar Norsk Institutt for Naturforskning (NINA), Etnografisk museum og Sjøfartsmuseet, og fra Canada Canadian Wildlife Service, Eastern Cereal and Oilseed Research Centre og Northwest Passage Historic Society.

Prosjektet regner med omfattende pressedekning fordi det spiller på mange tråder. Kultur, historie og miljø samt historien om selve turen. Den kan bli både vakker, tøff og dramatisk - noe som er av interesse for lesere av aviser og ukeblader.

Norske polaraktiviteter rundt århundreskiftet har vært med på å danne grunnlaget for det sterke engasjementet nordmenn har for natur og friluftsliv. Mange har derfor allerede et forhold til denne type ekspedisjon. Mannskapet skiller seg ut fra liknende ferder ved å sette fokus på mer dagsaktuelle verdier som kultur og miljø. Den vitenskapelige aktiviteten er i all hovedsak rettet mot miljø/forurensing.

Canada: Verdens nest største kilde for nye artister

Canadas musikk-industri går så det suser, og regnes nå for det landet i verden, som etter USA, fostrer og fremmer flest nye musikktalenter årlig.

Det hevdes at startskuddet for kanadisk musikkindustri gikk i 1971, da det ble vedtatt at 35 % av all musikk som skulle spille på nasjonal radio enten måtte være sunget eller skrevet av en kanadier, eller at musikken måtte være produsert i Canada. Denne reguleringen viste seg å være startskuddet for en raskt voksende industri, der produsenter, teknikere, managere, distributører, promotører, studioer, musikk-journalister, musikk-kanaler m.mer vokste opp. Regjeringen har også senere aktivt støttet bransjen, og flere fremhever at dette særlig har bidratt til suksessen.

Tall fra artistenes plate-selskaper viser nå at landets 21 ledende artister har solgt mer enn 556 millioner plater verden over, hvor Shania Twin, Celine Dion, Alanis Morisette, Avril Lavigne, Diana Krall og Nelly Furtado står totalt for et salg av 258 millioner plater. Av de mest populære mannlige artistene står Nickelback, Sum 41, The Tragically Hip og Barenaked Ladies for 27 millioner. Bryan Adams, Neil Young, Leonard Cohen, Gordon Lightfoot and Rush, Anne Murray and Joni Mitchell totalt, 235 millioner. Selv uten nye utgivelser på over tre år har Sarah McLachlan og Loreena McKennit solgt 25 millioner.

Carlolyn Dawn Johnson, Our Lady Peace, Remy Shand, Glenn Lewis, Great Big Sea, Kathleen Edwards og Ron Sexsmith er stjerner i Canada, men har enda ikke helt slått igjennom i utlandet. Musikk-kjennere mener at disse kommer til å bli stjerner i klasse med mange av de store anerkjente musikerne.

Før reguleringene i 1971 reiste mange av de kanadiske artistene til USA for å prøve seg der. I løpet av de siste 30 årene ser man at kanadierne forblir i hjemlandet fordi alle forutsetningene for å lykkes er tilstede.

Destination Canada

Destination Canada ble etablert i Oslo, Norge 25. November 2002. DCs hovedmål er å skape oppmerksomhet om Canada som første-valg når det gjelder reisemål for enhver årstid. I tillegg til å fremme Canada som reisemål er hensikten å yte service til og lære opp publikum, media og reise- og turist-bransjen i Norge. Det langsiktige mål er å etablere lignende organisasjoner i Sverige, Danmark og Finland.

DC vil først og fremst fokusere på fritids-, forretnings- og student-reiser til Canada. Initiativtakerne er 3 profesjonelle innen reiselivsbransjen med base i Norge: Keiron Gray, Jaye Smith og Arne Bruheim. Alle 3 er kanadiere og har vært involvert i det norske reiselivs-marked, både hjemme og ute, de siste 20 år. Deres erfaring omfatter salg, markedsføring og ledelse som de har skaffet seg gjennom turoperatører, reisebyrå, hoteller og turist-organisasjoner. For informasjon om Destination Canada ta kontakt med Keiron Gray på mobil: 950 90 233

Hitec solgt til Valmarine

Valmarines kanadiske eiere CAE har kjøpt bedriften Hitec Marine Automation for mellom 35 og 45 millioner kroner. Hitec flytter til Valmarines kontorer på Åssiden i Drammen. Hitec som har spesialisert seg på navigasjonssystemer vil bli et eget forettningsområde innenfor Valmarine. De fleste ansatte følger med fra Lier til Åssiden og fortsetter sine jobber der.

NOR-Shipping

3-6 juni møtes shipping- industrien fra hele verden for 19. gang på NOR-Shipping messen i det nye messesenteret i Lillestrøm. Ambassadens handelsavdeling står for den 150 km2 store kanadiske paviljongen, hvor representanter fra 9 kanadiske firmaer vil være representert.

I tillegg til de teknologiske selskapene Laserwood, ICAN Ltd, Ruttertech, Night Navigator, InCoretec, Auto Nav, Securiplex, Xanatos kommer også skipsverftet Groupe Ocean og representanter fra Industry Canada.

I forbindelse med messen arrangerer handelsavdelingen 9 seminarer og en mottakelse der interesserte kan stifte nærmere bekjentskap med delegasjonen fra Canada. For mer informasjon om tilstelningene og de kanadiske firmaene ta kontakt med John Winterbourne ved den kanadiske ambassade, eller se på: http://www.canada-norway.com/nor-shipping2003/canadianpavilion.html .

Se også: www.messe.no/nor-ship for mer info. om selve messen.

Åpner dørene mot verden

Handelsminister Pierre S. Pettigrew la i april frem regjeringens nye eksport og handelsstrategi med tittelen "Opening doors to the World". Strategien omfatter regionale, bilaterale og multilaterale initiativ for 2003.

Den overordnede målsetningen i strategien er først og fremst å komme til enighet med USA i den pågående konflikten om trelasthandelen. Hovedkjernen i uenigheten går på at USA beskylder Canada for å selge tømmer til dumpingpriser i USA. Andre viktige mål er å arbeide for en smidig flyt av varer og tjenester til USA - landets største handelspartner, videre å arbeide for fremgang i WTO og FTAA(Free Trade Area of the Americas) forhandlingene, og forhandle ferdig frihandelsavtaler med Sentral Amerika og Singapore.

Rapporten kan leses i helhet på : www.exportsource.ca

Nova Scotia - verdens ledende på avfall og gjenvinning

Delegasjoner fra hele verden besøker Nova Scotia for å lære om provinsens avfalls- og gjenvinningsanlegg. Den enorme interessen for å lære av Nova Scotia kom etter at provinsen, med suksess, klarte å redusere avfall til deponi med 50%.

Nova Scotias miljø og arbeidsminister, Ron Russel, sier provinsens suksess kommer av det gode samarbeidet mellom innbyggerne og provinsregjeringen. Mer om Nova Scotia på: www.gov.ns.ca

Økt popularitet blant jenter for matte og ingeniørstudier

Statistikker fra Statcan, Canadas statistisk sentralbyrå, som sammenlikner data fra skoleåret 1997/1998 med 2000/2001, viser at jenter i Canada oftere velger teoretiske fag nå enn tidligere. I løpet av en tre-års periode har antallet jenter som studerer matematiske eller ingeniør-fag økt med 20%. Antall studenter til teorifag generelt, har økt med 10%.

Selv om mange flere nå søker seg til teoretiske fag er det fremdeles de økonomiske og samfunnsvitenskapelige fagene som er mest populære. Over 30 % av alle som studerer har valgt et studium innenfor disse fagområdene.

Statistikken kan videre fortelle oss at i Canada, som i Norge, er det nå jentene som er i flertall ved universitetene. I 2001 var 57% av de 861 700 innskrevne fulltidstudentene jenter. Generelt har antall studenter økt med 5% siden 1997/1998, hvorav jentene står for to tredjedeler av økningen.

The Terry Fox Run

Ambassaden arrangerer The Terry Fox Run. Løpet er til inntekt for kreftforskning. For mer informasjon om veldedighetsarrangementet, ta kontakt med Eline H. Fjeldheim ved ambassadens informasjonsavdeling. Historien om Terry Fox kan leses på: www.terryfoxrun.org

Den internasjonale straffedomstolen (The International Criminal Court (ICC))

Den nyetablerte Internasjonale straffedomstolen i Haag, (The International Criminal Court (ICC)) valgte den kanadiske Philippe Kirsch til sin første President. Han ble enstemmig valgt av de andre dommerne. Til sammen sitter det 18 dommere i rettsinstansen, som hver er valgt til 6 års tjeneste. Kirsch vil også sitte som President i tre, med muligheter til gjenvalg. Kirsch fortsetter som Canadas ambassadør til Sverige fram til han tiltrer i stillingen i Haag.

Kirsch, som er en anerkjent ekspert på folkerett og internasjonal kriminalrett, har vært aktiv i realiseringen av domstolen som i dag støttes av 89 land. ICC går lengre enn andre internasjonale domstoler; nå skal ikke bare f.eks. generaler som gir ordre om straffbare handlinger kunne forfølges, men det skal også kunne gis straffeansvar dersom en general "lar ting skje" uten å gripe inn, samt dersom han ikke er klar over hva soldatene gjør, men burde ha visst om det og forhindret det. ICC kriminaliserer også våpensalg til aktører som bruker dem i straffbare handlinger.

Den nye straffedomstolen skal kunne dømme i saker som omhandler folkemord, krigsforbrytelser og brudd på menneskerettighetslovene. De setter ikke nasjonale lover tilside, men vil tre inn der en nasjon eller et land enten ikke kan eller vil føre en rettssak. Domstolen kan kun dømme saker som har skjedd etter opprettelsen den 1. juli 2002.

Canadas utenriksminister Bill Graham sa i en pressemelding etter valget av Kirsch at Canada er svært stolt av utnevnelsen, og over å få den svært så sentrale rollen i domstolen. Mer om ICC på : www.icc.gc.ca


Et løft for forskning i arktiske strøk

I april kunngjorde Canadas industriminister, Allan Rock, at Natural Sciences and Engineering Research Council (NSERC), Canada Foundation for Innovation og Canadas Fiskeridepartement, gir 41 millioner CAD til forskning i nordområdene.

Støtten skal brukes til forskning på konsekvensene av global oppvarming. For å gjøre arbeidet enklere og mer effektivt skal en av kystvaktens isbrytere totalrenoveres og utrustes med topp moderne utstyr.

Dr Louis Fortier ved Laval universitetet i Quebec, er en av hovedpersonene i det fremtidige multidisiplinære forskningsarbeidet. I løpet av de ti neste årene vil han og kolleger forske på klima, havsirkulasjon, havisens dynamikk, biologi, bio-kjemi, sedimentologi, paleohavforskning og geologi i den kanadiske delen av det Arktiske hav. Den nye isbryterens første oppdrag er allerede bestemt, og i september seiler den til Beaufort havet. Forskerteamet på det første prosjektet, CASES, skal bruke ett år på å forske på økosystemet ved Mackenzie sokkelen.

I3 kanadiske universitet er med på prosjektet i nordområdene og for de yngre forskere vil dette by på muligheter til å arbeide med noen av verdens fremste når det gjelder miljø og havforskning. Det arktiske klimaet dekker en stor del av Canada og det er naturlig at landet tar del i forskning i disse områdene, sa Mr Farrah fra Canadas fiskeridepartement på vegne av Canadas Fiskeriminister Robert G. Thibault. Industriministeren er overbevist om at støtten vil bidra til å gi forskning i nordområdene et løft.

University of the Arctic - UArctic

I april kunngjorde utenriksminister Bill Graham at regjeringen gir 250 000 CAD til videreutvikling og drift av det arktiske universitetet eller University of the Arctic som det offisiellt heter. Canada har da totalt bidratt med 700 000 CAD. Graham sa at bidraget tydliggjør hvor viktig nordområdene er for regjeringen.

Siden juni 2000 da daværende utenriksminister i Canada, Loyd Axworthy la frem handlingsplanen "The Northern Dimension of Canada's Foreign Policy", har arbeidet i nordområdene vært bevisst og målrettet. Rapporten satte for alvor den nordlige dimensjonen i Canadas uten- og innenrikspolitikk på agendaen.

University of the Arctic er en del av det nordlige samarbeidet mellom etablerte universitet og høgskoler i Canada, Sverige, Finland, Russland, Norge og Island. Skolen er virtuell i den forstand at studenter kan studere i det land de selv ønsker. De kan ta kursene online, eller være knyttet til et universitet. Studiet oppfordrer til utveksling mellom landene.

Tre år etter lanseringen av Uarctic er resultatene av samarbeidet synlig - de første 30 studentene fra seks ulike universitet på nordkalotten avslutter denne våren studiene og kan glede seg over å være de første som får graden Bachelor of Circumpolar studies(BCS).
Mer om UArctic på : www.uarctic.org

Whistler og Vancouver søker Vinter OL 2010

Etter en folkeavstemning i Vancouver som viste at over 68% av byens innbyggere er for å være vertskap for vinterlekene i 2010, håper Vancouver og Whistler at de får tilslaget i konkurrranse med Salzburg i Østerike og Pyeongchang i Sør Korea, når IOCs kunngjøring kommer 2.juli.

IOC har vært på befaring i alle byene og brukte fire dager i Canada tidligere i år. Medlemmer fra IOC, blant dem Gerhard Heiberg, besøkte allerede eksisterende idrettsarenaer, og fikk se planer over, og stedene der andre tiltenkte arenaer evt. skal bygges. Vancouver skal bl.a., om de får tilslaget, bygge en splitter ny skøytebane. Whistler er tiltenkt som arena for alle ski aktiviteter og bob kjøring.

Søknaden støttes av både den føderale- og provinsregjeringen, og hver har de vedtatt å gi 310 millioner CAD til oppbygging av nye anlegg om Canada blir valgt. Regjeringen i British Columbia har videre lovet å gi 600 millioner CAD til å forbedre infrastrukturen mellom Vancouver og Whistler, og vil også dekke eventuelle underskudd lekene vil føre med seg. Argumenter for å være vertskap
for OL er forventningene om ca. 244 000 nye jobber, økt turisme og gleden av de nye arenaene.

To måneder før det blir bestemt hvem som får arrangere vinter-OL i 2010, la IOC frem en rapport hvor de evaluerer søkerbyene. Det rapporteres at Vancouver & Whistler kom best ut i rapporten med flest positive og færrest negative kommentarer.

Vimy Ridge, 9. april, 1917

Det er daggry 2.påskedag men ingen har tanker for det i bikuben av et tysk forsvar ved Vimy Ridge, en hvalrygglignende 140 meter høy kalkstein som blokkerer veien til Douai sletten. Siden tidlig i 1915, da den først ble inntatt, har tyskerne klart å forsvare Vimy Ridge mot alle, og de forventer å*gjøre det samme idag: de står ansikt til ansikt med det kanadiske korps, kolonitropper som slåss sammen for første gang, ledet av offiserer uten særlig renommé. Men tyskerne får et sjokk: Klokken 0530 kommer en voldsom sluddbyge fra vest midt imot, luften fylles med det unisone brøl fra kanadiernes’ 983 artilleri skyts som fyres av sammen med hundrevis av bombekastere og tusenvis av maskinpistoler. Tonnevis av rødglødende metall farer gjennom luften, og vinden som oppstår når de farer forbi gir sluddbygen enda mere kraft. Jorden skjelver i medfølelse. I London hører den britiske statsminister Lloyd George de kanadiske geværer fyre løs på Vimy.

Kanadiernes’ første anngrepsbølge omfatter 20,000 menn oppstillt i en front på 6,5 km sammenkrøpet i de bitende kalde skyttergravene eller dypt begravet i søle mens de venter på ordre om fremstøt. De har trenet på dette siden jul og innstudert Vimy Glide, et storslagent fremstøt avpasset for å holde infanteriet bare noen skritt bak en sperreild fra kropset’s geværer. Hver eneste seksjonsleder kjenner planen og har et kart merket med sin avdelings mål. I reservegravene venter 10,000 menn fra angrepsbølge nummer to og bak dem, 70,000 flere artillerister, kirurger, kokker, ingeniørsoldater, tømmerhoggere, eseldrivere, signalmenn, bud og stabsoffiserer, alle stuvet sammen i en vanvittig labyrint av tunneller, tilfluktsgraver, nedsunkende veier og grøfter.

Det kanadiske korpset bruker en dag på å innta Vimy Ridge og resten av uken på å kjøre tyskere bort; 3,578 kanadiere blir drept og ca. 7,000 såret i slaget.

Right Navigation
Norsk
Canada & Norway
About Norway
Trade with Norway
About the Embassy
News & Events
Our North
Norway

About Canada | Come to Canada | Trade with Canada | Study in Canada | Culture in Canada | Assisting Canadians | News from Canada | What's New

Last Updated:
2006-07-27
Top of Page
Top of Page
Important Notices