Government of Canada
Skip all menus (access key: 2)Skip first menu (access key: 1)
Français Contact Us Help Canada Site
Embassy Home About CanadaEuropa Site Map Search
Latest Updates High Commissions, Embassies & Consulates
Norway

About Canada
Come to Canada
Trade with Canada
Study in Canada
Culture in Canada
Assisting Canadians
News from Canada
What's New
Norway
 

Home Norsk September 2003

September 2003

5,5 milliarder til Canadas klimastrategi

12. august kunngjorde Canadas miljøvernminister, David Anderson at regjeringen bevilget 1 milliard kanadiske dollar (omlag 5,5 milliarder kroner) til tiltak for gjennomføring av regjeringens klimastrategi.

Canada tar miljøet på alvor og har bidratt med nesten 20 milliarder kroner de siste 5 årene, med hovedvekt på forskning og utvikling av nye og mindre energikrevende kilder.

Bevilgningen tar sikte på å være både lang- og kortsiktig. Den skal være en katalysator for den enkelte kanadier, industrien og regjeringen selv. Innbyggerne skal oppmuntres til energisparing privat og de skal få flere tilbud til miljøvennlig transport. Industrien får hjelp til å redusere utslipp av miljøfarlige gasser ved bruk av teknologi som allerede eksisterer og regjeringen skal arbeide med finanssektoren om investeringer til ny miljøvennlig teknologi. Regjeringen selv skal bruke deler av bevilgningen til å opprette et nærere samarbeid med provinsene om nye kostnadseffektive og utslippsreduserende tiltak. Staten ønsker også selv å vise at den kan redusere sine utslipp.

Canada håper disse tiltakene vil bidra til å gjøre kanadierne til de beste og effektive forbrukere av energi i verden og til et foregangsland på forskning og utvikling av miljøvennlig teknologi.

Kunngjøringen av strategien ble lagt til Institutt for IT og ingeniørstudier ved Universiy of Ottawa, som er et foregangsuniversitet mht. bruk av miljøvennlig og besparende energi.

Aqua NOR 2003


Fra venstre: H.M. Kong Harald V, Statsråd
Svein Ludvigsen, Wayne Easter og John van Dongen
(Foto: Fame Melhuus Schrøder AS )

Den kanadiske ambassaden samlet en stor delegasjon fra Canada i den kanadiske paviljongen under verdens største havbruksmesse, Aqua NOR, i Trondheim 12.-15. August.

På messen presenteres siste nytt innen produkter, tjenester og forskning med betydning for oppdrettsnæringen.

Delegasjonen fra Canada besto bla. av Solicitor General (regjeringsmedlem i Canada), Wayne Easter, fiskereminister i BC, John van Dongen, kommisær for utvikling av havbruk i den kanadiske regjeringen, Yves Bastien, den kanadiske ambassadøren til Norge, Shirley Wolff Serafini, ambassadens handelsavdeling samt flere firmaer og interessenter fra Canada. Delegasjonen var på mer enn 50 mennesker. H.M. Kong Harald som var tilstede på messen var innom paviljongen og tok seg god tid til å hilse på kanadierne.

Den kanadiske paviljongen hadde ideell plassering og var godt besøkt. Alt i alt besøkte mer enn 16000 mennesker fra hele verden messen.

Årets suksess blir etterfulgt av en enda større satsing neste gang. Den kanadiske paviljongen til messen i 2005 er allerede under planlegging og er tenkt utvidet til 100m5.

Kontakt Barbara Thorjussen i den kanadiske ambassaden på e-post: barbara.thorjussen@dfait-maeci.gc.ca for mer info.

Canada best på e-forvaltning

For tredje år på rad kommer Canada best ut i en undersøkelse om e-forvaltning. Accenture som har foretatt undersøkelsen har sammenliknet 21 lands bruk og kvalitet av hjemmesider og tjenester på nettet. Blant hjemmesidene som blir trukket frem er bla. de tre kanadiske sidene Going to Canada, Doing Business with Canada og Canada and the World. De som ønsker hjelp eller informasjon fra kanadiske myndigheter kan lett gå inn på en hjemmeside og finne informasjon om tjenester, eller finne adresser og telefonnummer. Det å sende en forespørsel over nettet er også mer utstrakt i Canada enn f.eks. i Norge, der vanlig praksis ofte er å ringe.

Going to Canada: www.canadainternational.gc.ca/Going_To_Canada-en.asp
Doing Business with Canada: www.dbic.com
Canada and the World: www.dfait-maeci.gc.ca/department/history/canada-en.asp

Norske Wood Polymer Technologies (WPT) og kanadiske Woodtech samarbeider om miljøvennlig foredling og impregnering av tre

I august åpnet Lars Sponheim den første fabrikken på Herøya som benytter kanadisk teknologi for å lage en mer miljøvennlig foredling og impregnering av tre. Utviklingen av den miljøvennlige metoden startet i Canada og er et samarbeid mellom University of New Brunswick, Skogforsk, svenske Trätek og kanadiske Woodtech.

Det de i enkelthet gjør er å benytte biobaserte kjemikalier fra maiskolber og sukkerrør. Disse binder seg til strukturen i treet og gjør det hardere og forbedrer egenskapene.. Egenvekten av treplanken er nesten det dobbelte av hva den var rett fra skogen. Denne herdingen av tre er en av to teknikker WPT har tatt patent på. WPT er medeier i denne første fabrikken, men målet er å lisensiere ut patentene til fabrikker som tidligere drev med trykkimpregnering over hele verden. Kjemikaliene som benyttes, er litt dyrere enn dem man har brukt tidligere. I butikken kommer prisene til å ligge litt over trykkimpregnert tre, til gjengjeld kan du drikke og spise av produkter laget av materialet. Det kan dessuten brennes på vanlig vis. Produksjonen av magnesium ble lagt ned på Herøya i 2001. Etter det har Norsk Hydro jobbet for å åpne industriparken for annen virksomhet.

Canada - et gunstig land for handel og investeringer

I følge en undersøkelse foretatt av Economist Intelligence Unit kommer Canada til å bli det beste landet å drive handel med over de neste fem årene. For første gang tok Canada toppplassering i denne rangeringen. Nederland ble skjøvet ned på andreplass. Det er spesielt infrastruktur, et positivt klima for utenlandske investeringer og den positive markedsutviklingen som gjør at Canada nå anses som det beste landet i verden å drive handel med. Canadas regjering har foretatt og vil fortsette med skattekutt for næringslivet. Kuttene er en del av en tidligere strategi til næringslivet. Den komplette undersøkelsen av 60 land kan leses på : www.store.eiu.com/index.asp

Innvandrere til Canada

I 2002 mottok Canada 228 575 nye innvandrere. Dette er en nedgang på 9 % fra foregående år. Av disse utgjorde det som kalles økonomiske immigranter 60 %, mens 29 % er i kategorien familiegjenforening. 11% var flyktninger. For femte året på rad er det immigranter fra Kina som utgjør den største gruppen (15%), med India på andreplass.

Som tidligere år, er Toronto den byen de fleste innvandrerne ønsker seg til, men for første gang i historien går Montreal forbi Vancouver når det gjelder hvor immigrantene bosetter seg. Rykter om Montreals gode økonomi og stadige prosjekter trekker til seg de nye innvandrerne.

Statistisk har Quebec City og Montreal opplevd den største økonomiske veksten blant byer i Canada i 2002. Quebec City økte bruttoinntektene med 4,4 %, og Montreal økte med 4,3%. Myndighetene i Quebec sier oppgangen skyldes høy aktivitet innenfor byggsektoren. Det bygges hus og leiligheter i stor skala.

Quebec freder skogsområder

Kanadierne opptatt av å verne naturen. I Quebec har hele 226 skogsområder i år fått status som unike økosystem (Exceptional Forest Ecosystems - EFE) . I løpet av neste år skal nye 100 områder legges til listen. Dette er første gang i historien at en stat eller provins i Nord Amerika skiller ut områder, slik som Quebec nå gjør. Provinsen følger rettningslinjene fra Rio- erklæringen som omhandlet biologisk mangfold.

Canada-studier (NACS)

17. November arrangerer Nordic Assosiation for Canadian Studies (NACS) og Lærerforbundet i Oslo en heldagskonferanse på Blindern i Oslo. Konferansen ser på vestkanadisk litteratur der problematikken omkring utvandring fra Norge til Canada også blir belyst. Fra Canada kommer bla. forfatteren Goria Sawai. Med sin siste utgivelse, en samling noveller som heter A song for Nettie Johnson, vant hun Generalguvernørens Litteraturpris i 2002.

For nærmere informasjon om konferansen ta kontakt med John Erik Fossum, ARENA, Universitetet i Oslo på tel: 22 85 49 01 eller e-post: j.e.fossum@arena.uio.no

Stipender til Canada

For studenter som interesser seg for, eller allerede er i gang med studier som omhandler Canada, finnes det flere stipend en kan søke på. Nordic Assosiation for Canadian Studies (NACS) tilbyr bla. tre stipend for mastergrad studenter fra de nordiske landene. Hvert stipend er på 1200 Euro. Pengene kan benyttes til reise og opphold ved en kanadisk institusjon. Frist for å søke er 30.november. Videre finnes det et Faculty Research Program. Det er et stipend for de som studerer på høyere nivå. Stipendet skal dekke reisekostnader samt støtte til opphold ved en kanadisk institusjon. Dette stipendet gis til en forsker eller mastergrad-student som ønsker å oppholde seg i Canada over en lengre periode.

The International Council for Canadian Studies gir nå også mastergrad-studenter som tar kanadiske studier (Canadian Studies) muligheten til å søke stipend. De heldige som blir valgt ut får et opphold i Canada på mellom fire til seks uker enten på et kanadisk universitet eller en forskningsinstitusjon. Under oppholdet kan studenten arbeide med oppgaven sin. Stipendet er på 3500 kanadiske dollar, ca. 17000 kroner. Søknadsfristen er 31. desember. For mer informasjon om sistnevnte stipend se ICCS, for de tre andre sjekk hjemmesidene til NACS

I tillegg finnes det et Canadian Studies Institutional Research Program. Den som får tildelingen av stipendet kan oppholde seg i Canada fra april til februar. Forskeren arbeider under ledelse av en professor tilknyttet en kanadisk institusjon eller han jobber med et en gruppe forskere i Canada. Det er det kanadiske utenriksdepartementet som tildeler stipendet. Ta kontakt med den kanadiske ambassaden for mer info.

Kanadisk forskergruppe deltar i Mars ekspedisjon

For første gang skal kanadisk teknologi brukes i en ekspedisjon til planeten Mars. Teknologien er utviklet av Optec Inc., og utviklet av MD Robotics i Ontario i samarbeid med det kanadiske romfartsdepartement (Canadian Space Agency). De nye instrumentene skal i hovedsak måle atmosfæren på Mars. Med resultatene forsøker forskere å redegjøre for hvor det har vært, kan være, eller hvor det kan bli vann på planeten. Om det blir påvist vann på Mars, vil dette kunne bidra til å identifisere mulighetene for liv.

Den kanadiske gruppen hjelper NASA på ekspedisjonen.

Shirin Kadiroff - Oslo Konserthus

22.oktober spiller den kanadiske pianisten Shirin Kadiroff i Oslo Konserthus.
Shirin Kadiroff ble født i Tashkent (i daværende Sovjetunionen) i 1975. Som femåring fikk hun sine første timer i pianospill av sin far, kordirigenten Alik Kadiroff. Syv år gammel kom hun inn på den kjente Uspensky Musikkskole For Begavede Barn. Hun studerte senere i Beograd og i Østerrike. Etter et opphold i Jugoslavia, flyttet så familien til Canada i 1994. Her fullførte hun sin utdannelse ved Montreal Universitetets musikkfakultet.

Hennes yndlingskomponister er Schuman, Listz, Chopin og Rachmaninoff som hun lenge har hatt på sitt konsertrepertoar. Shirin snakker seks språk, inkludert norsk. Hun er nå bosatt i Norge og presenteres av Shirin Music Management.

Jacob Wren/ PME teateret på turné i Norge

Kanadiske Jacob Wren turnerer Norge i høst med det nye stykket Unrehearsed Beauty/ Le génie des autres.

Stykket settes opp i tre norske byer:

Stykket er en samproduksjon med Bergen internasjonale teater og har tidligere blitt satt oppi Quebec City, Montreal, Hamburg, Berlin, Tokyo, Cardiff, Glasgow og Manchester. Etter besøket i Norge fortsetter Wren turneen i Europa og Canada.

Carol Shields

I juli døde Carol Shields, en av Canadas mest kjente forfattere, av kreft etter en lang tids kamp mot sykdommen. Carol Shields begynte å skrive da hun var i slutten av tyveårene, siden da har hun skrevet mer enn 20 bøker, teaterstykker, noveller og dikt. Bøkene hennes har blitt oversatt til mer enn 20 språk, og hun har mottatt det meste av prestisjetunge priser. Hun har fått Generalguvernørens litteraturpris, Booker prisen, og Pullitzer prisen. En av bøkene hennes har blitt filmatisert, og en annen har blitt en musikal.

Carol Shields etterlater seg mann og fem barn. Hun var bosatt på Victoria Island utenfor Vancouver på Canadas vestkyst.

Oslo Weber Cup Curling i toppklasse på Snarøya 25.-28. September

Norges Curlingforbund er vertskap for curlere fra mange nasjoner under Weber Cup i September. Weber Cup er en del av AST - en europeisk curling cup, samt en egen Skandinavisk cup. I herreklassene deltar 20 lag, disse inngår i fire grupper. De to beste fra hver gruppe møtes til kvartfinaler, og deretter semifinaler og til slutt finalespill. Vinnerlaget får en premie på ca. 50 000 kroner. De følgende syv beste får også pengepremier. I kvinneklassen deltar 10 lag, disse deles i to grupper. Beste lag vinner ca. 16 000 kroner. Kampene som går i Snarøyahallen utenfor Oslo, begynner torsdag 25. september kl. 10.15. Finalen spilles kl. 14.00 søndag.

Fra Canada kommer i tillegg til deltakende curlinglag, den velkjente Guy Hemmings. Hemmings som fire ganger har vunnet Quebec-mesterskapet og vært med på flere andre store cuper, kommer til Norge for å lære barn og unge om curling. Han har laget et eget opplegg som han kaller Rockin' the House

Alene på en øde øy med en epileptisk katt i et år!

Bob Kull, doktorgradstudent ved UBC (University of British Columbia), ønsket å finne ut hva et opphold alene på en øde øy gjør med en person fysisk, psykisk og spirituelt.

Han ønsket en dypere forståelse av hva ensomhet gjør med et menneske og håper på å kunne svare på om ensomhet gir mennesker bedre forutsetninger for å kunne overleve i en Aikke-menneskelig verden@. Han ønsker også å se om et lengre opphold alene vil gi konsekvenser for det normale oppførsel- og følelsesmessige mønster vi lever etter i dag.

Han tilbrakte derfor et år på en værhard øy 2500 km utenfor Chile. Han så bare andre mennesker en gang, da chilenske myndigheter kom for å sjekke om alt var i orden. Den epileptiske katten hadde han med etter oppfordring fra de chilenske myndighetene. Katten vil nemlig ikke spise fisken om den er fordervet.

Kull sa at noe av det vanskeligst var å måtte beregne hva han ville behøve av utstyr for et år. For å beregne matkvoten sin, tok han enkelt og greit å laget seg en middag og ganget denne med 365. Av utstyr han ikke kunne ha klart seg uten sier han at duct tape var det viktigste - A Om Napoleon hadde hatt duct tape ville han ha erobret verden

Kull har tidligere også hatt liknende villmarkseventyr i BC og nord-Quebec, men ingen av dem like langvarige som denne. Han har tidligere arbeidet som bla. dykkeinstruktør i Karibia og tømmerfløter på Vancouver Island, men etter at han mistet et ben i en motorsykkelulykke, gikk han tilbake til skolebenken da han var 40 år.

Kull er ansatt av skogbruksinstituttet ved UBC, men resultatene av prosjektet kommer til å omfatte biologi, psykologi, utdanning og spiritualisme, samt natur og villmarkstudier.

For mer info. send en e-post til : bobkull@exhange.ubc.ca

Børge Ousland til fjellkulturfestivalen i Banff

4.-9. november arrangerer Banff Centre sin årlige bok-, og filmfestival. Festivalen er unik ved at den kun fokuserer på fjell og villmarksopplevelser. Det beste av både bøker og filmer fra ekstreme ekspedisjoner, klatring, rafting, ukjente kulturer og mye mer blir presentert. Dette er en festival med høy grad av fart og spenningsmomenter samt skildringer av landskap og villmark. Festivalen besøkes av mange som lever for og av dette, samt et stort publikum som interesserer seg for emnet.

I forbindelse med litteraturfestivalens ti-årsjubileum har arrangørene invitert Børge Ousland til fjellene i vakre Banff i provinsen Alberta. Ousland skal holde et foredrag om sine polar-eventyr. Festivalen har også invitert Maria Coffey, Peter Matthiessen og George Lowe. Alle med unike personlige opplevelser å fortelle om. I tillegg til spennende seminarer kan besøkende melde seg på til litterære lunsjer og besøke den store bok-messen. ... mere

Right Navigation
Norsk
Canada & Norway
About Norway
Trade with Norway
About the Embassy
News & Events
Our North
Norway

About Canada | Come to Canada | Trade with Canada | Study in Canada | Culture in Canada | Assisting Canadians | News from Canada | What's New

Last Updated:
2006-07-27
Top of Page
Top of Page
Important Notices