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Interpretation of Calculation of Solvency Deficiency in 
Pension Plans Containing Defined Benefit Provisions 
 
It has come to the attention of the Office of the Alberta Superintendent of Financial Institutions 
(ASFI) that there is some confusion regarding the calculation of solvency deficiencies in pension 
plans containing defined benefit provisions. 
 
In all likelihood, the frequency of questions has increased due to the fact that prior to recent 
downturns in worldwide investment markets, many defined benefit pension plans enjoyed a 
surplus on a solvency basis.  Consequently, the calculation of solvency position of the plan had 
not been required, provided the actuary had opined that the solvency ratio of the plan was 
greater than 1.0 and that the plan did not have a solvency deficiency. 
 
Section 2(1)(u) of the Employment Pension Plans Regulation (the Regulation) defines solvency 
deficiency as: 
 

“the amount, if any, by which the plan’s liabilities, determined on a plan termination basis and 
as of the latest review date, exceed, 
 

(i) in the case of a pension plan that is not terminating, the value of its assets as 
determined under subsection (2), and 

(ii) in the case of a pension plan that is terminating, the value of its assets as determined 
under subsection (2), exclusive of the items specified in subsection (2)(b)(ii)1”; 

 
ASFI has generally regarded the calculation of the solvency deficiency at a particular review 
date to measure the “total” solvency deficiency of the pension plan.  Although the calculation of 
the solvency deficiency is made on the hypothetical assumption that the plan had wound up as 
at the review date, if the Plan actually had wound up, the “total” solvency deficiency at the 
termination date immediately becomes relevant. 
 
By including the actuarial present value of remaining solvency special payments in the solvency 
assets, this calculation, then, would not identify clearly the “total” solvency deficiency of a 
pension plan.  Rather, calculating solvency deficiency in this manner would yield only the 
“newly established” solvency deficiency that had arisen over the inter-valuation period. 
 

                                                 
1 Section 2(2)(b)(ii) of the Regulation means the actuarial present value of 5 years worth of special payments 
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Consequently, ASFI has generally questioned actuarial valuations in which solvency assets 
were calculated to include the actuarial present value of remaining solvency special payments 
(that had corresponded to previously established solvency deficiencies). 
 
However, 2(2)(b)(ii) of the Regulation does not expressly forbid including the actuarial present 
value of solvency special payments in the calculation of solvency assets. 
 
This has resulted in confusion regarding the intended application of 2(1)(u) of the Regulation as 
compared to the provisions of 2(2)(b)(ii). 
 
ASFI intends to review the phrasing of 2(2)(b)(ii) to ensure that the intended application of 
section 2(2)(u) is to prevail.  In the meantime, it is acceptable for actuaries to include the 
actuarial present value of solvency special payments in the calculation of solvency assets.   
 
 
 
For further information please contact: 
 
Alberta Superintendent of Financial Institutions 
Alberta Finance 
Room 402, 9515 - 107 Street 
Edmonton, AB T5K 2C3 

 
Telephone:  (780) 427-8322 
Fax: (780) 422-4283 
Internet: www.finance.gov.ab.ca 
 
For toll-free dialling, contact your local Alberta Government R.I.T.E. line by calling 310-0000. 


