2003-06-19

Contact: Ms. Marilyn Davis (613) 957-6260 Marilyn_Davis@HC-SC.GC.CA

Therapeutic Products Directorate (TPD)

BIOAVAILABILITY and BIOEQUIVALENCE Expert Advisory Committee

WORKSHOP AGENDA (DRAFT)

PURPOSE: EAC - BB PLACE: Lord Elgin Hotel, Pearson Room DATE: June 26th, 2003 Start: 8:30 a.m. End: 4:00 p.m.								
PARTICIPANTS:								
Core Members: Dr. J.J. Thiessen, (CHAIR), Dr. A. Donner, Dr. R. Herman, Dr. F. Jamali, Dr. E. Palylyk-Colwell, Dr. K. Renton, Dr. D. Sitar								
ad hoc Members: Dr. R. Nair, Dr. W. Racz, Dr. W. Riggs, Dr. F. Varin, Mr. S. Walker								
Health Canada Representatives: Dr. M.M. Bernard, Ms. L. Carter, Ms. L. Cockell, Dr. L.N. Cui, Ms. M. Davis, Ms. C. Ficker, Dr. J. Gordon, Dr. K. Kourad, Dr. C. Lourenco, Dr. A. Makinde, Dr. A. Melnyk, Mr. E. Ormsby, Dr. C. Pereira, Dr. P. Roufail, Dr. C. Simon, Ms. S. Stojdl, Dr. A. Tam, Ms. S. Wagner, Mr. P. Wielowieyski Stakeholder Presenters: Ms. M. Belisle, Dr. W. Curatolo, Dr. P. Keown, Dr. M. Lefebvre, Dr. I. McGilveray, Dr. K. Midha,								
Dr. C.	Toal	ROLES						
Chairperson: Dr. Jake Thiessen Primary Facilitator: Dr. Conrad Pereira Scribe/Timekeeper: Ms. Marilyn Davis								
AGENDA								
Item	Time	Topic and Discussion Leader	Type*	Outcome				
1	15 mins 8:30 - 8:45	Chair's address & opening remarks, adjustment of agenda Dr. J. Thiessen, Chair	IS	Welcome and outline meeting.				
2	30mins 8:45 - 9:15	Presentation: Bioequivalence Requirements: Comparative Bioavailability Studies Conducted in the Fed State Dr. E. Palylyk-Colwell	IP	Presentation of discussion paper & overview of issues surrounding requirements for food effect studies.				
3	60mins (total)	Stakeholder Presentations: Requirements for Food Effect Studies moderated by Dr. J. Thiessen	IP					
	10mins 9:15 - 9:25	Presentation # 1 Dr. W. Curatolo Pfizer Global Research & Development	IP	Allows stakeholder input and suggestions on development of Policie leading to debate.				
	10mins 9:25 - 9:35	Presentation # 2 Dr. M. Lefebvre Algorithme Pharma Inc.	IP	Strict adherence to time lines necessary				
	10mins 9:35 - 9:45	Presentation # 3 Dr. I. McGilveray University of Ottawa	IP					

	10mins 9:45 - 9:55	Presentation # 4 Dr. K. Midha	IP	
	9.40 - 9.00	Pharmalytics Research Institute		
	10mins 9:55 - 10:05	Presentation # 5 Dr. C. Toal Bayer Inc.	IP	
4	25mins 10:05 - 10:30	Coffee Break		
5	90mins 10:30 - 12:00	Open Discussion on Requirements for Food Effect Studies moderated by Dr. J. Thiessen	IP	Opportunity for EAC members, presenters, stakeholders and observers to participate in discussion on food requirements.
6	60mins 12:00 - 1:00	Lunch		
7	30mins 1:00 - 1:30	Presentation: Bioequivalence Requirements: Highly Variable Drugs & Highly Variable Drug Products: Issues & Options Dr. K. Midha	IP	Presentation of discussion paper & overview of issues surrounding highly variable drugs.
8	40mins (total)	Stakeholder Presentations: Highly Variable Drugs moderated by Dr. J. Thiessen		
	10mins 1:30 - 1:40	Presentation # 1 Ms. M. Belisle Canadian Generic Pharmaceutical Association	IP	Allows stakeholder input and suggestions on development of Policies, leading to debate.
	10mins 1:40 - 1:50	Presentation # 2 Dr. P. Keown Vancouver General Hospital	IP	Strict adherence to time lines necessary.
	10mins 1:50 - 2:00	Presentation # 3 Dr. I. McGilveray University of Ottawa	IP	
	10mins 2:00 - 2:10	Presentation # 4 Dr. C. Toal Bayer Inc.	IP	
9	20mins 2:10 - 2:30	Coffee Break		
10	75mins 2:30 - 3:45	Open Discussion on Highly Variable Drugs moderated by Dr. J. Thiessen	IP	Opportunity for EAC members, presenters, stakeholders and observers to participate in discussion on highly variable drug issues.
11	10mins 3:45 - 3:55	Open Discussion on BB Priorities moderated by Dr. J. Thiessen	IS	Opportunity for observers and stakeholders to participate in discussion on other BB priorities from list posted on HC Website.
12	5mins 3:55 - 4:00	Adjournment of day 1, brief comments regarding day 2 Dr. J. Thiessen	IS	Thanks to presenters and stakeholders and comments on what the EAC members will attempt to do on day 2.

DAY 2							
PURPOSE: EAC - BB PLACE: Lord Elgin Hotel, Pearson Room DATE: June 27th, 2003 Start: 8:30 a.m. End: 4:00 p.m.							
13	10mins 8:30 - 8:40	Change of Name from Expert Advisory Committee to Scientific Advisory Committee Dr. C. Pereira	IP	Rationale behind this change, and its implications. Approval of amended TOR.			
14	80mins 8:40 - 10:00	Requirements for Food Effect Studies Dr. J. Thiessen	IP	Discussion and deliberation stemming from presentations on day 1.			
15	15mins 10:00 - 10:15	Coffee Break					
16	90mins 10:15 - 11:45	Requirements for Food Effect Studies Dr. J. Thiessen	IP	Recommendations for finalization of draft policy.			
17	60mins 11:45 - 12:45	Lunch					
18	75mins 12:45 - 2:00	Highly Variable Drugs Dr. J. Thiessen	IP	Discussion and deliberation stemming from presentations on day 1.			
19	15mins 2:00 - 2:15	Coffee Break					
20	75mins 2:15 - 3:30	Highly Variable Drugs Dr. J. Thiessen	IP	Recommendations for finalization of draft policy.			
21	15mins 3:30 - 3:45	Future Agenda Item Proposals Dr. J. Thiessen	IP	General discussion by members and HC regarding priorities that should be discussed at next meeting.			
22	10mins 3:45 - 3:55	Workshop Format Dr. J. Thiessen	IS	General discussion by members about workshop formatcomments what went well, what needs improvement.			
23	5mins 3:55 - 4:00	Adjournment Dr. J. Thiessen	IS	Scheduling of next meeting.			

^{*} Type

IS = Information Sharing Agenda Item: FYI items, no discussion, straightforward information giving, clarification questions are appropriate.

IP = Information Processing Agenda Items: Topics requiring discussion/debate, analysis, action planning, and/or decision making.