
 

REAL ESTATE DEVELOPMENT MARKETING ACT 
POLICY STATEMENT 12 

FORM AND CONTENT - TRANSITIONAL 
 

Effective January 1, 2005 
 
 
1. Interpretation 
 

In this Policy Statement: 
 
(a) "former Act" means the Real Estate Act, R.S.B.C. 1996, c. 397; 
(b) "new Act" means the Real Estate Development Marketing Act, S.B.C. 2004, c.41; 
(c) "new purchaser" means a purchaser who has not accrued a right to rescind; and 
(d) unless the context otherwise requires, other words and expressions have the meanings 

given to them in the new Act. 
 

2. Section 47 of the new Act deems a prospectus or disclosure statement that was accepted for 
filing by the superintendent under the former Act before its repeal to be a disclosure statement 
filed under the new Act.  Under subsection 47(2) of the new Act, the statutory rescission right that 
accrued to a person under section 78 of the former Act continues to apply to that person despite 
the repeal of the former Act. 
 

3. Section 14 of the new Act requires developers to file a disclosure statement with the 
superintendent before marketing a development unit in development property.  The disclosure 
statement must: 
 
(a) be in the form and include the content required by the superintendent; 
(b) without misrepresentation, plainly disclose all material facts; 
(c) set out the substance of a purchaser's rescission rights; and 
(d) be signed as required by the regulations. 
 

4. The form and content required by the superintendent under the new Act for a prospectus or 
disclosure statement accepted for filing under the former Act are set out in this Policy Statement. 
 

5. The form and content of a prospectus or disclosure statement accepted for filing under the former 
Act satisfies the form and content requirements for a disclosure statement filed under the new Act 
if the following circumstances apply: 

 
(a) the developer has entered into a purchase agreement with a purchaser in respect of each 

development unit in the development property; 
(b) the substantive content of the prospectus or disclosure statement accepted for filing under 

the former Act does not contain a misrepresentation; and 
(c) the developer does not market a development unit to a new purchaser. 

 
6. If a developer intends to market a development unit to a new purchaser after the new Act comes 

into force on January 1, 2005, the form and content of a prospectus or disclosure statement 
accepted for filing under the former Act satisfies the form and content requirements for a 
disclosure statement filed under the new Act if the following circumstances apply: 

 
(a) the substantive content of the prospectus or disclosure statement filed under the former Act 

does not contain a misrepresentation; 
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(b) the only reason that the developer’s prospectus or disclosure statement does not comply 
with the new Act is that the substance of a new purchaser’s statutory rescission right under 
the new Act is not correctly set out; 

(c) the developer gives each new purchaser, at the same time the developer provides that 
purchaser with a copy of the applicable prospectus or disclosure statement, separate 
written notice that 
(i)  informs the new purchaser that the substance of the purchaser’s statutory rescission 

right set out in the prospectus or disclosure statement is not correct, and 
(ii) sets out the substance of the new purchaser’s rescission right under section 21 of the 

new Act; and 
(d) the developer promptly submits to the superintendent a sample copy of the written notice it 

intends to give to new purchasers. 
 
NOTE: A reference to the former Act in a disclosure statement filed under the former Act is not 

considered to be a substantive misrepresentation under the new Act unless the reference affects, 
or could reasonably be expected to affect, the value, price or use of the development unit or 
development property. 

 
7. If a developer becomes aware that its prospectus or disclosure statement accepted for filing 

under the former Act does not, without misrepresentation, disclose plainly all material facts, the 
developer must file a new disclosure statement or an amendment to the disclosure statement as 
required by section 16(1)(a) of the new Act.  In addition, if the developer intends to market a 
development unit in a new phase, the developer must first file an amendment to its disclosure 
statement as required by section 14(4) of the new Act. 
 

8. If a developer is filing a new disclosure statement in the circumstances set out in section 16(2) of 
the new Act, the disclosure statement must be reformatted to be in the form and to include the 
content required by the Policy Statement that applies to the type of development unit being 
marketed. 
 

9. If a developer is filing an amendment to its prospectus or disclosure statement accepted for filing 
under the former Act, the form and content required by the superintendent in respect of the 
amendment is a reformatted disclosure statement, as amended, that 
 
(a) is in the form and includes the content required by the Policy Statement that applies to the 

type of development unit being marketed, 
(b) clearly identifies only the substantive changes in content by red-lining, highlighting, 

underlining or other method of identification, and 
(c) sets out at the top of the second page of the amendment, before the right of rescission 

information, the following notice: 
“The right of rescission information set out below, in relation to section 21 of the Real 
Estate Development Marketing Act, applies ONLY to new purchasers who have not 
previously received a disclosure statement in respect of this development property.  
Purchasers who have previously received a prospectus or disclosure statement in respect 
of this development property accrued a right to rescind at that time and, pursuant to section 
21(1)(b) of the Real Estate Development Marketing Act, do NOT have a further right to 
rescind.  This notice does not affect any rights a purchaser may have under the purchaser's 
purchase agreement or at common law.” 
 

NOTE: Reformatting changes, such as re-ordering paragraphs or amending references from the former 
Act to the new Act, are not considered to be substantive changes in content unless a reformatting 
change affects, or could reasonably be expected to affect, the value, price or use of the 
development unit or development property. 
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10. The reformatted disclosure statement, as described in paragraph 9 of this Policy Statement, is an 
amendment to a disclosure statement and not a new disclosure statement.  Consequently, the 
filing fee is $200 and the developer must provide the reformatted disclosure statement, as 
described in paragraph 9 of this Policy Statement, to each purchaser who has entered into, but 
not completed, a purchase agreement. 
 

11. If a developer is providing the reformatted disclosure statement, as amended, to a new 
purchaser, the developer may provide the new purchaser with either a clean copy of the 
reformatted disclosure statement that does not identify the substantive changes in content by red-
lining, highlighting, underlining or other method, or with a copy that does identify those changes in 
that manner. 

 
 


