Al DeCaigny,








September 10, 1999

Central Funds Administrator

Progestic International Inc.

Suite 600, 310 Broadway

Winnipeg, Manitoba R3C 0S6

Dear Mr. DeCaigny:

Subject:
Interpretation of CFA Agreement for Transit Services
Call-Net Enterprises Inc. (Call-Net), on behalf of Call-Net Communications Inc. (CNCI) and Sprint Canada Inc. (Sprint Canada), is writing this letter for two purposes: 1) to seek agreement of interpretation of Section B of the CFA Agreements; and 2) to ask the CFA to forward this interpretive agreement to the Commission for confirmation.

Call-Net interprets Section B (and any other provision concerning the billing, collecting and remitting of contribution) of the CFA Agreement, in the context of toll transit traffic, to be that the LEC providing transiting services is the carrier that is responsible for billing, collecting and remitting contribution to the CFA.  For reasons outlined below, Call-Net believes that official Commission confirmation of this would be prudent.

Process for Agreement and Confirmation

This request is made under the provision in the Final Report to the CRTC by the Central Funds Subworking Group issued August 29, 1997 and revised November 28, 1997; wherein, The Task Team #8 Consensus Report on the Roles and Responsibilities of Parties, Conclusions and Recommendations Para. #6, states:

“Any interpretations of the agreements made by the consortium, or agreed to by the CFA and a LEC, will be forwarded to the Commission for confirmation.”

Call-Net submits that it would be prudent to have the Commission confirm the interpretation of Section B of the CFA Agreements, which states:

“The CRTC determined, inter alia, that all local exchange carriers, as condition of offering service, would be required to bill and collect contribution from interexchange carriers and Wireless Service Providers which interconnect to the local networks of the local exchange carriers at the rates and on the terms and conditions specified by the CRTC from time to time”

The interpretation is offered below.

Details of Interpretation and Reason for Confirmation

Currently when an IXC terminates traffic to a CLEC with whom it has no direct network interconnection, the IXC is able to use the ILEC for transiting that traffic between the IXC and the CLEC.  The ILEC then bills the IXC for the contribution and remits the contribution to the CFA.  The terminating CLEC is not involved in the contribution collection or remittance process.  This is the current industry practice and is implicitly supported by the Commission by granting interim approval to the ILECs’ transiting tariffs
 wherein the ILECs charge IXCs contribution as part of the transit service function.

The need for a formal confirmation by the Commission of the current Industry practice arises from Telecom Order CRTC 98-486, where the Commission never explicitly addressed the issues of which LEC is to collect and remit the contribution generated by IXC traffic.  In the Order, the Commission noted that:

“The competitors were of the view that the LEC offering transiting service should be entitled to the S&A revenue and that it should also be responsible for ensuring that contribution is collected and remitted.”

However, the Commission did not address contribution when it dealt with termination charges.  It simply stated:

“The Commission finds that the company providing the transiting service is entitled to recover the transiting costs incurred by way of a tariff or other arrangement.  The company whose customer originates the IX traffic or received IX traffic is entitled to the revenue from the S&A charge.”

As can be seen from above, the Commission established the principle that the originating and terminating LEC had the right to receive switching and aggregation charges, but did not address contribution.

Call-Net is not proposing any changes to the current industry practice, but is seeking Commission confirmation that although the terminating LEC in a toll transit situation has the right to switching and aggregation revenues, the CFA documents (including Section B of the CFA agreement) are consistent with the industry practice of the transiting LEC charging, collecting and remitting any applicable contribution directly to the CFA.  As an initial step Call-Net would like the Central Fund Administration’s agreement that this is the correct interpretation of section B of the CFA Agreement.  As a secondary step, Call-Net would like the CFA to forward this interpretation of the agreement to the Commission for confirmation.

Yours truly,

Jean Brazeau

Vice President, Government and Regulatory Affairs

� See for example Bell Canada Tariff Notice 696, BCTel Tariff Notice 3902 and Telus Tariff Notice 38 given interim approval in Telecom Order CRTC 99-241 March 15. 1999.
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