
Purpose
The purpose of this Interpretive Bulletin is to answer some

specific questions posed to the Committee on billing issues

raised in prior Interpretive Bulletins.

Question #1:
This inquiry is in response to the EPC Bulletin entitled

“Special Visit Premiums,” published in the November

2003 OMR.  Please explain the phrase “by the patient or

his or her representative,” which is found in the Sche-

dule of Benefits section 22 paragraph “a”. 

Answer: 
The word representative does not mean that this is the

patient’s legal guardian or the individual who possesses

Power of Attorney for medical decision-making. A nurse, a

physician, a home-care nurse, or even a neighbour could be

acting as the representative for the patient and request a
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INTRODUCTION
What is the Education and Prevention Committee (EPC)?
The Ministry of Health and Long-Term Care (MOHLTC) and Ontario Medical Association (OMA) have jointly established the

Education and Prevention Committee (EPC).  The EPC’s primary goal is to educate physicians about submitting OHIP claims

that accurately reflect the service provided so that the need for recovery of inappropriately submitted claims is reduced.

What is an Interpretive Bulletin?
In order to achieve this goal, the EPC is developing a number of educational initiatives that are intended to help physicians

submit accurate OHIP claims.  One of these initiatives is the provision of regular “Interpretive Bulletins.”  Interpretive Bulletins

will be jointly prepared by the Ministry and the OMA.  The purpose of these Bulletins will be to provide general advice and

guidance to physicians on specific billing matters.

Interpretive Bulletins are provided for education and information purposes only and express the Ministry’s and OMA’s under-

standing of the law at the time of publication. The information provided in this Bulletin is based on the July 2003 Schedule of

Benefits - Physician Services. While the OMA and Ministry make every effort to ensure that this Bulletin is accurate, the Health

Insurance Act and Regulations are the only authority in this regard and should be referred to by physicians. Changes in the

statutes, regulations or case law may affect the accuracy or currency of the information provided in this Bulletin.  

The EPC will maintain an index of these Bulletins to assist physicians in referring to previously discussed topics.
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visit by a physician that may qualify for a special visit pre-

mium. This phrase is meant to indicate that the request

must come from the patient or another individual who has

knowledge that the patient requires emergent or non-elec-

tive (urgent) medical attention.

Question #2:
Please explain what the appropriate fee service code

would be for common clinical problems seen in a gen-

eral practice. The examples given in the question were

upper respiratory tract infections and urinary tract

infections.

Answer:
Clinical records serve various purposes. Primarily, the record

is for the benefit of the patient. The accuracy and complete-

ness of the record is important for ongoing care. In addition,

the record is for the physician’s benefit in the event of a

patient complaint or lawsuit. Finally, the record must

demonstrate that what is claimed to OHIP for payment is

correct.

It’s not possible to advise that all patients presenting with a

urinary tract infection (UTI) should be billed with a specific

fee code such as intermediate (A007) or minor assessment

(A001). That decision can only be made by the physician

attending the patient. However, the medical record must

support the fee claimed.

The following presents two scenarios with ultimately the

same diagnosis and treatment.

1) A female patient presents with symptoms of frequency,

dysuria and hematuria. She advises that she gets fre-

quent urinary tract infections and has been investigated

in the past. There is no fever, abdominal pain or flank

pain. There is no history of allergies and the patient is not

taking any medications. The physician decides that there

is no need to perform a detailed examination apart from

a dip stick urine, and based on the history and diagnostic

test decides to prescribe an antibiotic. The record states

“Frequency, dysuria, hematuria for 12 hours. Frequent

UTI’s on a monthly basis with normal investigations. No

fever, no abdominal pain. Examination: Looks well. No

flank pain to percussion. WBC’s and RBC’s 4+.” 

This would correctly be claimed as a minor assessment

(A001) and urinalysis without microscopy (G010).

2) A female patient presents with abdominal pain, fever for

two days, chills and shakes. Her last menstrual period was

5 days ago. There is no previous history of same illness.

There is no diarrhea or vomiting. There is slight pain with

voiding. No history of sore throat, cough or back pain.

There is no history of allergies and the patient is not tak-

ing any medications. On examination; Chest clear to IPPA,

GI - tender suprapubic area, flank pain to percussion L

side. No organomegaly, no masses. Pelvic exam, no D/C,

no uterine tenderness, no masses. Urinalysis, 4+ RBC, 4+

WBC. Dx Abdominal pain, probable UTI. Rx - antibiotic. 

This example shows a greater level of detail in the history

and physical examination. A fee for an intermediate assess-

ment (A007) would be appropriate.

General Advice and Guidance

In both instances, for the same clinical problem, the Ministry

has found records with the following:

UTI. Rx Amoxil

The record does not aid any reviewer of the medical record

in determining what took place during the patient

encounter. For payment purposes, the record substantiates

that a visit took place, but it does not demonstrate that a

more extensive assessment took place. If this record were

adjudicated, it could only be paid as a minor assessment

(A001). 

Question #3:
This inquiry is also in response to the EPC Bulletin pub-

lished in the November 2003 OMR, entitled “Special

Visit Premiums.” Please explain the term “non-referred

obstetrics” found in the General Preamble, section 22

paragraph “c”. 

Answer: 
To answer this question, one has to look to the require-

ments for a special visit premium to be claimed. The
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description of any fee service code in the Schedule of

Benefits must always be read together with the General

Preamble, the common and specific elements of services,

the preamble and the notes and definitions of a specific

section in which the fee service code is found.

The General Preamble, section 22 under paragraph “c”,

states that “Special visit premiums only apply to non-elec-

tive or emergency calls and do not apply to non-referred or

transferred obstetrics with the exception of the special visits

for obstetrical delivery with sacrifice of office hours for the

first patient seen (C989 Obstetrics Listing).” This means that

for a woman in labour, a special visit premium does not

apply if:

1)  you are the most responsible physician

2)  a transfer of care has taken place and you have 

assumed the care of the patient. 

There is an exception that if there is a sacrifice of office

hours, C989, is eligible for payment even if the care of the

patient has been transferred.

For example, if you are called in to see a patient you have

seen through the pregnancy, and the patient is in labour, a

special visit premium is not eligible for payment unless

there is a sacrifice of office hours. In that instance, C989 is eli-

gible for payment. The appropriate After Hours Premium

(E409, E410) are eligible for payment in conjunction with

the appropriate delivery fee.

If a colleague asks you to follow a patient while they are on

holiday, this is a transfer of care. Seeing the patient in the

example above, a special visit premium would not apply

unless there was a sacrifice of office hours.

If a physician competent to give advice is asked to see a

patient in consultation (referred patient) due to the com-

plexity or seriousness of a condition, then the consultant is

eligible for payment of a consultation and special visit pre-

mium if applicable.

If you are called to see a patient who is 38 weeks pregnant,

who is bleeding and she is not in labour, then you are eligi-

ble for payment of the appropriate assessment fee and spe-

cial visit premium. Page K2 of the September 1, 2003

Schedule of Benefits, in the preamble to the Obstetrics sec-

tion under paragraph three, indicates that illnesses resulting

from or associated with pregnancy or false labour requiring

added home or hospital visits, shall be claimed on a per visit

basis. Therefore, if a complication of pregnancy or false

labour arises, then the appropriate visit fee is eligible for

payment. This would include a special visit premium if that

visit qualifies for a special visit premium.

Your feedback is welcomed and appreciated.

If you have comments on this Bulletin or suggestions

for future Bulletin topics, etc., please contact:

Physician Services Committee Secretariat

525 University Avenue, 4th Floor

Toronto, Ontario  M5G 2K7

Telephone:  (416) 340-2255 

or 1-800-268-7215 (ext. 2255)

Fax:  (416) 340-2933

E-mail:  secretariat@physician-services-committee.ca

Dr Garry Salisbury, Co-Chair EPC

Dr Larry Patrick, Co-Chair EPC

For specific inquiries regarding claims submission,

please submit your questions IN WRITING to:

Kingston Office

49 Place d’Armes, 2nd Floor

P.O. Box 48 

Kingston, ON  K7L 6J3


