
 

Ruling        
 
Category: Regulatory & Legislative NOTICE* 
 
Subject: Alternate Name - Use of a trade name 
 
No: 2008 – 05 
 
Issue: The issue was whether the Superintendent would direct a federally 
incorporated trust company (the “Company”) not to use a trade name composed of both a 
distinctive element of the corporate name of an affiliate and the word “trust”. 
 
Background:   The Company proposed to enter into networking arrangements with 
certain affiliated financial services entities (the “affiliates”) whereby the affiliates would offer 
the Company’s deposit and loan products to their clients.  The Company’s products would be 
offered under a trade name composed of the distinctive element of the corporate name of the 
affiliate coupled with the word “trust”.   
 
The Company requested a confirmation that the Superintendent would not issue a direction under 
subsection 44(4) of the Trust and Loan Companies Act (the “Act”) directing it not to use the 
proposed trade name.  In support of its request, the Company represented that: 
 

(a) the affiliates are engaged in the business of selling investment products but were not 
permitted to engage in the business of accepting deposit liabilities; 

 
(b) the corporate name of each of the affiliates is composed of a distinctive element and 

words that described the business of the affiliate, such as “Investment Corporation” or 
“Securities Services”; 

 
(c) the affiliates would consent to the use of the distinctive element of their corporate name 

by the Company; 
 

(d) to reduce the possibility of confusion when distributing the Company’s products, the 
affiliates would undertake to disclose to clients that the products are being provided by 
the Company; and 

 
(e) the Company would ensure, as required by the Act, that its corporate name would appear 

on all contracts, invoices, negotiable instruments and other documents evidencing its 
rights and obligations. 

 
Considerations:   Under the Act, the Company is allowed to carry on business or identify 
itself under a name other than its corporate name provided that the Company sets out its 
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corporate name in all legal documents, and the Superintendent does not direct the Company not 
to use that other name.  The Superintendent may take such action where the Superintendent is of 
the opinion that the trade name is prohibited under the Act.   
 
One of the prohibitions under the Act is where the trade name is substantially the same as 
another name.  In this case, the proposed trade names and the corporate names of the affiliates 
would each have distinguishing descriptive elements, and as such, would not be substantially the 
same.   
 
Another prohibition under the Act is where the trade name is confusingly similar to another 
name.  Confusion could arise with respect to the use of the proposed trade names if they lead to 
the inference that the products offered under the proposed trade names were those of the 
affiliates.   
 
The proposed trade names and the corporate names of the affiliates would include a common 
element, the distinctive element of the corporate name of the affiliate.  They would also include a 
distinguishing descriptive element, which would represent the respective business of the 
Company or the affiliate (e.g., the word “investment” or “securities” for the affiliate and the 
word “trust” for the Company), as the case may be.  In this case, confusion could arise because 
the trade name would include the distinctive element of the affiliate’s corporate name, and a 
representative of the affiliate would be offering the products of the Company.   
 
Given the possibility of confusion, mitigating elements were put in place by the Company and 
the affiliates with respect to the use of the trade names.  First, the Company would ensure that 
the affiliates would disclose to prospective clients that the products offered under the trade 
names were those of the Company.  In addition, the corporate name of the affiliate and the trade 
name of the Company include distinguishing descriptive elements identifying their respective 
business.  Finally, the Company would set out its corporate name in legible characters in all 
contracts, invoices and negotiable instruments, as required by the Act. 
 
Conclusion:    On the basis of the Company’s representations, the Superintendent 
confirmed that it would not issue a direction under subsection 44(4) of the Act.  
 
Legislative References: Paragraph 41(1)(d) of the Act provides that a name is prohibited  
where, in the opinion of the Superintendent, the name is confusingly similar to any existing 
trade-mark, trade name, corporate name, or the known name under or by which an entity carries 
on business or is identified. 
 
Subsection 44(3) of the Act provides that a company may carry on business under or identify 
itself by a name other than its corporate name, subject to subsection 44(4) and section 260. 
 
Subsection 44(4) of the Act provides that the Superintendent may, by order, direct a company 
that is carrying on business under or identifying itself by a name other than its corporate name, 
not to use that other name if the Superintendent is of the opinion that the other name is a name 
referred to in subsection 41(1). 
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Section 260 of the Act provides that a company shall set out its corporate name in legible 
characters in all contracts, invoices, negotiable instruments and other documents evidencing 
rights or obligations with respect to other parties that are issued or made by or on behalf of the 
company. 
 
Table of Concordance:  
 

Section Description BA TLCA ICA CCAA 
Prohibited names 40, 530, 693 41 42, 730 35 
Other name 42, 696 44 44, 733 38 
Publication of name 255, 832 260 278, 880 250 

The table of concordance makes cross-references to similar provisions of other federal financial institutions 
legislation that may be of relevance to the reader. 
 
 
 
 
 
 
 
 

* Rulings describe how OSFI has applied or interpreted provisions of the federal financial institutions 
legislation, regulations or guidelines to specific circumstances. They do not negate the need to obtain any 
necessary approval of the transaction under the relevant federal financial institutions legislation. Rulings are 
not necessarily binding on OSFI’s consideration of subsequent transactions as these transactions may raise 
additional or different considerations. Legislative references in a Ruling are not meant to substitute provisions 
of the law; readers should refer to the relevant provisions of the legislation, regulation or guideline, including 
any amendments that came into effect subsequent to the Ruling’s publication.  


